De slopershamer heeft een definitief einde gemaakt aan de historische Gaviolizaal in Helmond. Een amusementszaal, waar de orgels op een geweldige manier van zich lieten horen en op zondagen in het begin van haar bestaan, de ouderen in grote getale kwamen dansen. De eerste steen van dit gebouw werd op 28 februari 1890 gelegd, door Frans J.H.M. Huijsmans. 

Stichting Draaiorgels Helmond werd opgericht om de draaiorgels van Danszaal Bocken te behouden voor Helmond. Nadat de orgels aan de gemeente waren verkocht, bracht die ze onder in de oude Paterskerk. Later werden ze overgebracht naar de voormalige Brandweerkazerne, die de naam Gaviolizaal kreeg. Rond 2003 werd het museum gesloten vanwege bezuinigingen. De opslag van de collectie bracht de kosten niet geheel terug en in 2008 werd de exploitatie van het museum opnieuw opgestart. 

Volle bak

De Stichting ging zich geweldig  inzetten en  er werden diverse  activiteiten georganiseerd.  Op zondagen kwamen vanuit Helmond en verre omgeving, koren, orkesten, toneelverenigingen, amusementsgroepen carnavalsverenigingen hier naar toe. Vele duizenden mensen hebben hier hun vertier gevonden. Het was er altijd heel gezellig en volle bak, want de mensen wilden er bij zijn. Er waren ook veel excursies van mensen die de prachtige historische  Orgels van Bocken wilden bewonderen en naar die bijzondere orgelmuziek kwamen luisteren. Hier speelde je nooit voor een lege zaal, dat wist men en zo was er altijd meer aanbod dan dat men kon verwerken.

Zelfs uit China

De Gaviolizaal was niet alleen in Helmond zeer bekend, maar ook in heel Nederland en zelfs uit China kwam men hier optreden. Uit China was hier voor het eerst een  concert van het Nanjing Forest Police College Band in de Gaviolizaal op 3 februari  2017. De band trad ook samen op met Martin Hurkens uit Schinveld (Matty de zingende bakker). Deze man is in China zeer beroemd en geeft daar in dat immense land prachtige concerten.

Vreugde en verdriet

Een muziekzaal waar ook vreugde en verdriet dicht bij elkaar konden staan. Zo werden er met veel vreugde, Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Helmonders, die zich op bijzondere wijze hadden ingezet voor de gemeenschap. Op een ander moment, werd met verdriet, op 9 december 2019 met een laatste groet afscheid genomen van de  fantastische voorzitter Will van de Kerkhof die helaas was overleden.

We mogen ook niet de geweldige collectie muziekinstrumenten van Arie Willems vergeten, die in de Gaviolizaal  in een zijzaaltje als museum was opgesteld.

Een greep uit de groepen die ooit van zich lieten horen waren: het Seniorenkoor  Helmond,  Accordeana Helmond, de Klotvaarders Deurne. Het Accoordje Helmond, Het Houts Gemengdkoor, Die Heidefelder Musikanten, Navenant Helmond, Rimboband Helmond, Toneelgroep de Aarlese Revue, De Keiegalmers, Bertje Kuijpers, de Notenkrakers, Shantykoor Courage Lierop, de Tierelieren Helmond, de Vrolijke Samenzang uit Nuenen en nog vele anderen uit Helmond en omgeving.

Eretekens

Op 20 februari 2016 werden hier in de Gaviolizaal bijzondere spullen overgedragen, zoals de onderscheidingen van de Helmondse oorlogsveteraan en tolk, Hans Bertels. De onderscheidingen werden door voorzitter Carel Verhofstadt ,van de Heemkundekring Helmont, in ontvangst genomen. Hij wilde al deze eretekens graag in de Heemkundecollectie opnemen. Bij de overdracht waren natuurlijk ook veteranen aanwezig en werd er door de draaiorgels muziek, uit de oorlogsjaren 40-45 gespeeld.  Hans Bertels overleed op 8 mei 2014 en is 91 jaar geworden.

Een monument wordt neergehaald, omdat er op deze plek en de omgeving een hele partij laag en hoogbouw zal worden neergezet. De sloop is al vol ingezet.

Sleuteloverdracht LOODS 20

Alle bezoekers, die er vele zondagen van hun leven hebben doorgebracht, zullen nu naar Loods 20 moeten gaan, als die nog ooit open gaat. Vele dagen zijn er al ingepland geweest om de sleuteloverdracht te verrichten aan de besturen van het Orgelmuseum en het EDAH museum. Telkens wist men een (corona) reden te bedenken, waarom het toch niet door kon gaan. Als het nu wel goed gaat, is de sleuteloverdracht op 26 mei 2021. Dan kunnen  de mensen, als volgens de regels van RIVM de musea weer open mogen, een bezoek komen brengen aan het EDAH en Orgelmuseum in LOODS 20.

Tekst en foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. N. Vaessen Reply

  Beste Henk,
  Deze fantastische reportage roept hele mooie herinneringen op.
  Dankjewel daarvoor.

  Nico vaessen

 2. j.h.w van stiphout Reply

  weer een stukje Helmondse geschiedenis gesloopt.

  maar de nieuwe locatie is wel mooi geworden, en hopelijk ook met groot succes als op de oude locatie.

  Henk bedankt voor de foto reportage.

 3. E. Boetzkes Reply

  Mooi artikel. Jammer dat de welbekende Gaviolizaal wordt gesloopt. Hopelijk zal de sleuteloverdracht van de nieuwe locatie snel plaatsvinden. Zowel Edah- als Orgelmuseum mogen nooit verloren gaan voor Helmond. Dit hoort bij de Helmondse cultuur. Veel succes op de nieuwe locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *