Dementie raakt iedereen: Bakkerij der Kinderen

Zes dagen in de week ontvangt Bakkerij Der Kinderen verzorgers en cliënten uit het Hurkhuis. Dat kleine uitje, een praatje maken, even eruit zijn: het brengt deze mensen met dementie zo veel. Voor de bakkerij is het niet meer dan normaal om even rustig de tijd te nemen voor deze speciale doelgroep.

‘Gewoon als thuis’ is de slogan van het Hurkhuis, dat valt onder de organisatie Dagelijks Leven. De 21 mensen met dementie die hier kleinschalige en specialistische zorg ontvangen, gaan zoveel als mogelijk door met het dagelijks leven. Ze schillen zelf de aardappelen en doen huishoudelijke taken. En daar hoort dus ook een tochtje naar de bakkerij wat verderop bij.

Bezig blijven
Vandaag is mevrouw Verbeek aan de beurt. Met een grote glimlach, neemt ze de broden in ontvangst. Je zou niet zeggen dat ze 95 jaar is. ‘Het geheim? Bezig blijven!’, lacht ze. Activiteitenbegeleider Denise Otten kan beamen dat mevrouw heel actief is. ‘Ze doet aan bijna alle activiteiten mee’, vertelt ze. 

Tijd voor een praatje
Zes dagen per week wordt het wandelingetje naar bakkerij De Kinderen ondernomen. De broden liggen dan al klaar, maar tijd voor een praatje is er altijd. Otten vertelt: ‘Bijna altijd gaat er een cliënt mee, meestal iemand die wat minder aan activiteiten deelneemt. Je ziet dat zo’n uitje dan heel belangrijk kan zijn.’ Tijdens de lockdown kon deze dagelijkse bezigheid even niet doorgaan. ‘Het was best een pittige tijd, omdat onze cliënten binnen bleven en geen bezoek meer ontvingen. Gelukkig konden we met een beetje creativiteit ook in huis de nodige activiteiten bedenken. En gelukkig is er inmiddels weer iets meer mogelijk.’ 

Sociale onderneming
Ondernemer Elize der Kinderen overhandigt de broden met een flinke dosis geduld. ‘Ik vind het niet meer dan normaal om hier de tijd voor te nemen’, vertelt ze. ‘Wij werken in de Binnenstad met meerdere verzorgingshuizen samen en ook onze bakkerij in Stiphout levert broden aan kleinschalig wonen. Wij zijn een sociaal bedrijf en we vinden het belangrijk om er te zijn voor onze omgeving.’

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Maartje Vos - Swinkels - Redactie

Redactie vrijwilliger team DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *