Dickensnight versus de weergoden

Bovenstaande korte-film impressie met sfeer beelden gemaakt door team Helmond-Ditisonzewijk.nl

Het 3e lustrum van Dickensnight zou een mooie bekroning moeten worden van een fantastisch jaar waarin wij “Helmonder van het jaar” zijn geworden. De aftrap op zaterdag avond begon erg leuk met de lampionnenoptocht voor de allerkleinsten. Na de optocht was er nog de nostalgische kermis met heerlijke poffertjes en een warme kop choco. Voor de volwassenen waren er nog erwtensoep en glühwein.  Alhoewel het een leuke avond leek te worden gooide weergod “Freeze” roet in het eten. Na het vermaak werd het erg koud waardoor de meeste mini Dickensianen de warmte van het thuisfront verkozen boven het gezellige gezang onder de markthal. Ondanks de kou was het kort maar krachtig, leuk en vermakelijk, gezellig en … wie weet voor herhaling vatbaar.

dickens-2017-persberichtToen was daar de 10e december, D-Day voor Dickens zoals elk jaar. In de ochtend stonden om 7:15 uur al vele vrijwilligers klaar in ’t Brandpunt. Eerst een stevig ontbijt om kracht op te doen voor de Dickens-marathon. In de 1e helft van de ochtend zag het er goed uit totdat weergod “Snow” zich ermee ging bemoeien. Het was lastig maar zeker niet onhaalbaar om er nog een mooie Dickensnight van te maken. Ons evenement wordt er immers veel mooier op als er een laagje sneeuw ligt. Stiekem waren wij met zijn allen erg blij en hoopten dat het Dickens-feestje hierdoor een extra gouden richel zou krijgen. Helaas gingen weergod “Raindrops”, “Wind” en in korte tussenpozen “Freeze” ook meedoen omdat ze bang waren te worden overgeslagen. Hierdoor moest de organisatie in de 5e versnelling om alles geregeld te krijgen.
Met af en toe een struikeling leek het de goede kant op te gaan. Helaas besloten redelijk wat deelnemers huiswaarts te keren vanwege de kou en de sneeuw. Heel begrijpelijk want het waren voornamelijk deelnemers met koopwaar die niet bestand waren tegen dergelijke weersomstandigheden. Daarnaast kregen we het ene na het andere telefoontje van deelnemers die Dickensnight niet konden bereiken, het verkeer in Nederland stond vaak en veel vast. Hulde aan de deelnemers die wel zijn gekomen en hebben doorgezet. Daardoor hebben we gelukkig nog een evenement gehad met enige alure.

dickens-2017-persbericht-2Via deze weg wil de Dickensnight organisatie ook enige dank uitspreken aan de gemeente Helmond die ons deze dag heeft geholpen met het nemen van beslissingen rondom de veiligheid. Zowel vlak voor het evenement als gedurende het evenement hebben we samen de situatie bekeken, herbekeken en overleg gepleegd met Meteo Consult. Dit ook in samenwerking met de wijkagenten en de leveranciers van alle materialen. Dit heeft ertoe geleid dat we gelukkig een aantal uren Dickensnight hebben mogen vieren.
In de laatste bijeenkomst bleek uit de rapporten van Meteo Consult dat om 19:00 windvlagen van windkracht 8 te verwachten waren. Het besluit is toen gemaakt om de markt om 18:00 te sluiten om calamiteiten te voorkomen en de veiligheid te garanderen. Helaas verstoorde een te vroeg verwachte windvlaag de pret en is de markt al om 17:30 afgeblazen. Er zijn daardoor helaas wel enkele kramen omgewaaid, gelukkig zonder ernstige problemen en/of ongelukken.

De uren dat de markt heeft kunnen “draaien” waren als vanouds. Onze burgemeester P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel heeft het beeld “Helmonder van het jaar 2016” onthuld, waarmee de markt werd geopend. De parade trok vervolgens voort door De Veste en gaven een mooie indruk van alle types en Dickensianen die meededen aan het evenement. Ondanks de lege kramen werd het al snel gezellig druk. Minder dan anders, maar toch gezellig druk. De koren begaven zich onder het publiek en zorgden voor een echte Dickens sfeer. Precies zoals het bedoeld is.

dickens-2017-persbericht-3Ondanks de weergoden mogen we van geluk spreken dat het Dickensnight evenement alsnog door heeft kunnen gaan. Zij het in verkorte vorm; de veiligheid van de deelnemers én de bezoekers staan immers voorop.

Via deze weg willen wij als organisatie de vele vrijwilligers bedanken die ons hebben geholpen om er dit jaar weer een mooi evenement van te maken. Het viel zeker niet mee gezien de omstandigheden, vandaar een extra welgemeend applaus voor jullie.

Tevens willen wij alle aanwezige deelnemers extra bedanken dat jullie hebben doorgezet en zijn gebleven tot het bittere einde. De niet aanwezige deelnemers willen wij uiteraard ook bedanken en wij hebben begrip voor de situatie. We hopen wederom op jullie aanwezigheid in het volgend jaar.Inderdaad u leest het goed; volgend jaar gaan wij er weer voor. De weergoden zijn sterk maar wij laten ons niet kisten. Bedankt voor uw bezoek en tot Dickens 2018!

Het organisatieteam van Dickensnight Brandevoort.

Website: www.dickensnight.nl
Facebook: www.facebook.com/dickensnight.nl
Twitter: twitter.com/Dickensnight

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Arne

Arne is de ontwikkelaar van Ditisonzewijk.nl. Hij heeft het platform gebouwd en werkt continu aan de doorontwikkeling van alle benodigde functionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *