Digitaal bezoek staatssecretaris aan Brainport Smart District en DENS

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven bezocht 30 november DENS en Brainport Smart District (BSD), om te zien hoe circulair (duurzaam) bouwen in de praktijk vorm krijgt. Vanwege corona was het bezoek digitaal. Staatssecretaris Van Veldhoven was onder de indruk van de verschillende innovaties die in Helmond tot stand komen.

“Het belang van investeren in vernieuwing is niet te onderschatten. De circulaire economie (geen afval en grondstoffen steeds opnieuw gebruiken) is het missende puzzelstukje om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En dat biedt ook kansen aan Nederlandse bedrijven, die goed zijn in circulair ontwerpen en bouwen. Het mes snijdt dus aan twee kanten”, aldus de staatssecretaris.

In een online meeting ging Van Veldhoven, in bijzijn van onder meer wethouder Cathalijne Dortmans, burgemeester Elly Blanksma en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in gesprek met ondernemers Max Aerts en Tijn Swinkels van DENS. Zij kreeg te zien hoe DENS bijdraagt aan de Bouwplaats van de Toekomst met de toepassing van hydrozine. “Hydrozine, ook wel mierenzuur genoemd, levert aan stroomaggregaten duurzame stroom, volledig vrij van schadelijke emissies en geluid. Hiermee dragen wij bij aan een schone bouwplaats en het terugdringen van schadelijke stoffen”, vertelt Max Aerts, oprichter van DENS.

Proeftuin

Na het gesprek met DENS werd de staatssecretaris bijgepraat over de ontwikkelingen in Brainport Smart District. Deze nieuw te ontwikkelen wijk in Helmond is de plek waar duurzame innovaties uit de Brainport Regio kunnen landen en waar de partners gezamenlijk durven te experimenteren. De hydrozine aggregaat van DENS wordt ook ingezet bij bouwprojecten in Brainport Smart District. Het is hiermee één van de vele onderdelen die samen het innovatieve en circulaire karakter van de wijk vormgeven. “Proeftuinen als BSD zijn enorm belangrijk voor de verschillende veranderingen op gebied van onder andere duurzaamheid die we als land en regio moeten doormaken. Innovatiegelden en investeringen, nationaal en internationaal, zijn relevant om onze innovatieve concepten te testen en waar nodig bij te stellen”, aldus wethouder Cathalijne Dortmans en tevens voorzitter van de Stichting Brainport Smart District.

Over DENS

DENS is een jong high tech bedrijf, gevestigd op de Automotive Campus in Helmond. Het ontwikkelt duurzame aggregaten op Hydrozine (mierenzuur). Deze Hydrozine “motoren” kunnen worden ingezet in generatoren en in een later stadium in mobiele toepassingen. DENS mikt met name op toepassing in de bouw. Door de ontwikkeling van een aggregaat die zonder de uitstoot van schadelijke emissies elektriciteit kan opwekken, biedt DENS het slimme antwoord op de huidige krimp en stilstand in de bouw.

Brainport Smart District

Brainport Smart District wordt een slimme woon- en werkwijk waar de stedenbouwkundige  omgeving is ontworpen in samenhang met nieuwe technologieën voor digitalisering, vervoer, gezondheid, energieopwekking en –opslag en circulair bouwen. De bewoners spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. De wijk wordt een proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe systemen, processen en diensten. Brainport Smart District wordt gerealiseerd in Brandevoort in de periode 2019-2029.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *