Directeur Frans Huijbregts van de Huijbregts Groep vond het na vijftig jaar ondernemen hoog tijd worden om zijn ervaringen op te laten tekenen in een boek. In ‘Altijd de juiste mix’ vertelt hij over zijn bedrijfsvoering en deelt hij zijn visie op het ondernemerschap. Ook licht hij zijn vertrek van Eindhoven naar Helmond toe. Zijn liefde voor Helmond komt daarin goed naar voren: “Het moet maar eens afgelopen zijn met dat getwijfel van Helmonders. Wees trots op jezelf en je stad!”

De Huijbregts Groep is een begrip in de regio. Het bedrijf mengt poedergrondstoffen voor de voedselindustrie. Dat gebeurde eerst in Eindhoven, maar op een gegeven moment verkaste de onderneming naar Helmond.

In ‘Altijd de juiste mix’ legt Huijbregts uit waarom hij dat besluit nam. “In Helmond werd ik – in tegenstelling tot Eindhoven – met open armen ontvangen. Er zijn heel veel bedrijven groot geworden in deze stad en daar mag vaker bij stilgestaan worden. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat getwijfel van Helmonders. Wees trots op jezelf en je stad. Helmond is prachtig!”

Juiste stijl
Het boek moest er komen, stelt de ondernemer. “Mensen vroegen me vaak of ik mijn kijk op ondernemerschap wilde opschrijven. Schrijven is iets wat ik met mijn dyslexie niet goed kan, dus heb ik dat uitbesteed aan een professional (oud-journalist Chris Paulussen. red). Ik heb eigenlijk maar één verhaal te vertellen. Dat ene verhaal heb ik vaak gedeeld, dus was het eenvoudig om het te laten optekenen.”

Hoewel hij het schrijven aan de professionals overliet, was Huijbregts nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek. Zijn rol hield niet op bij het ‘slechts’ vertellen van zijn verhaal. “Ik ben lange tijd bezig geweest met het vinden van de juiste stijl. Dat is uiteindelijk gelukt. Van een aantal mensen heb ik al te horen gekregen dat ze het boek in één ruk uitlazen. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”

Vlammende grasmaaier
Vijftig jaar ondernemen is een flinke poos. Een les die Huijbregts leerde en graag deelt, is hoe hij naar zijn personeel en mensen kijkt: “Wat ik heel belangrijk vind, is dat je iedereens kwaliteiten goed naar voren brengt. Ik ben bijvoorbeeld niet erg handig. Ik liet een grasmaaier in de fik vliegen, bijvoorbeeld. Laat mij niets technisch doen, want dat kan ik niet. Ondernemen gaat mij heel goed af. Iedereen heeft een talent dat het verdient naar voren gebracht te worden.”

Een bedrijf opzetten, met als hoofddoel er schatrijk van te worden, is de verkeerde insteek stelt de directeur: “Als je gaat ondernemen om geld te verdienen, doe je iets verkeerds. Je hebt een bepaalde drive nodig om ondernemer te zijn. Je moet het leuk vinden wat je doet en in het product dat je maakt geloven. Met krachtige drijfveren en een oprechte passie voor wat je doet, kom je er wel.”

Het boek ‘Altijd de juiste mix’ is verkrijgbaar boekwinkel De Ganzenveer in Helmond.

[Foto: Dit is Helmond]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *