Directeur van Jantje Beton bezoekt Helmondse speeltuinen

Directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton en NUSO (Nederlandse Unie van Speeltuinorganisaties) wilde weer eens een kijkje nemen bij speeltuinen. Het is natuurlijk veel werk en het kost veel tijd om alle speeltuinen te bezoeken, dus startte hij samen met collega Margret van Gaalen een rondreis door Nederland. Ze besloten in elke provincie minimaal drie speeltuinen te bezoeken. Dus ook in Brabant. Dat werden speeltuinen in Oss en Helmond. In Helmond bracht hij dinsdag 3 augustus een bezoekje aan de speeltuin de Rijpelroets en speeltuin Helmond west.

Wist U dat er meer dan 800 speeltuinen in Nederland zijn? Daarvan zijn er meer dan 540 aangesloten bij NUSO, een platform dat zich inzet voor speeltuinen. In speeltuinen verspreid over het land, werken ruim 11.000 vrijwilligers. De allereerste speeltuin werd geopend in 1902 in Amsterdam door de oprichter Uilke Jans Klaren. En in 1931 werd de NUSO opgericht. NUSO adviseert speeltuinen over bijvoorbeeld rookvrij spelen, kinderactiviteiten, veiligheid, onderhoud en beheer. Ook over de ontwerpen en (her) inrichtingen. Jaren later in 2015 gingen de NUSO en Jantje Beton fuseren om nog beter op te kunnen komen voor speelruimte voor kinderen.

Ik mocht in de Rijpelroets bij het bezoek van Dave Ensberg-Kleijkers aanwezig zijn en vroeg aan hem hoe het met de veiligheid is gesteld in de speeltuinen en waarom hij zelf speeltuinen bezoekt.

Regels

Hij vertelde dat het goed gaat met de veiligheid in de speeltuinen. Dat komt volgens hem ook omdat vrijwilligers zijn opgeleid en de spelende jeugd goed in de gaten houden. Hij is benieuwd of er problemen zijn in de speeltuinen. Hoe verloopt bijvoorbeeld de samenwerking met gemeenten? Worden de speeltuinen goed schoon gehouden en zijn er geen misstanden zoals gebruik van alcohol en sigaretten in de speeltuinen. Het kwam wel eens ooit voor dat er na veel alcoholgebruik kapotte glazen of flessen op de grond lagen. Dat is natuurlijk gevaarlijk voor de spelende kinderen. Strengere regels moeten dit voorkomen.

Als afsluiting van het bezoek aan speeltuin De Rijpelroets wilde Dave ook wel eens op een speeltoestel zitten, van de glijbaan af en lekker van een kabelbaan roetsjen. Dus probeerde hij de kabelbaan uit en ging daarna op de schommel. Het was een mooi gezicht, die brede glimlach van de volwassen man. Toen werd het tijd voor de volgende speeltuin. Hij had genoten en goed geluisterd naar het verhaal van voorzitter Patrick Kweens van de Rijpelroets en vervolgde zijn weg naar het volgende kinderparadijs.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *