Dirk Verhees heeft zich zondagmiddag 16 juli bij het St. Catharinagilde in Helmond tot nieuwe Koning geschoten. Het markeerde het einde van het Koningsweekeinde.

Tradities ten top

Traditioneel werd deze dag begonnen met het bevrijden van de schutsboom van ‘kwade geesten’. Hiervoor trekken de gildeleden driemaal om de schutsboom heen. Koning Eef Luijben had vervolgens als ‘laatste’ officiële handeling het installeren van Dirk Verkoelen als nieuwe gildevriend. Luijben nam daarna het woord en dankte iedereen voor zijn mooie tijd als Koning. Zijn wens om een acrobatische vendelhulde werd door de vendelier met ja beantwoord. Hij hoopte vooral dat bij het Koningsschieten de jongere gildebroeders- en zusters hem of Ted Hegeman gingen verslaan. Daarna werd hij van zijn koningsvest ontdaan. Deze kwam bij de schutsboom te hangen. 

Schot in de roos

Bovenop de schutsboom stond de koningsvogel al een tijd te wachten om beschoten te worden. Het kreeg veel rake treffers te verwerken. Een totaal van 102 schoten hadden burgemeester Blanksma, pastoor Eric Seidel, oud-burgemeester Fons Jacobs en de 17 gildebroeders- en zusters nodig. Bij het 102e schot wist broeder Dirk Verhees het laatste restje van de Koningsvogel naar beneden te halen. Hij is het komend jaar de nieuwe Koning. Ereschutter werd Joset Koolen. De inwoner van Aarle-Rixtel schoot zich al een keer vaker tot Koning van het Catharinagilde. Ook nu beloofde hij aan alle plichtplegingen te voldoen. 

Plichtplegingen

De nieuwe Koning werd later in de middag geïnstalleerd. Eerst werd namelijk door de aanwezigen nog om enkele prijzen geschoten. De installatie vond daarna plaats onder de schutsboom. Ook daarbij worden de tradities volop in ere gehouden. Het bestuur overlegt eerst met elkaar of de gildebroeder die het laatste stukje hout heeft afgeschoten, een waardige koning van het gilde is. De nieuwe Koning moet vervolgens aangeven aan zijn plichten te zullen voldoen. Hij moet het zilver in een goede staat houden. Tijdens de viering van Catharinadag schenkt hij een zilveren schild aan het gilde. Als er optredens zijn, trekt de Koning steeds met het gilde op. Vervolgens krijgt hij het koningsvest omgehangen en een krans met bloemen. Na de installatie werden ook een aantal saluutschoten gelost en werd met erewijn op de nieuwe Koning gedronken.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *