Voor hun eindexamenproject gaan twintig vierdejaars studenten van de opleiding Decoratie-en restauratieschilder van Sint Lucas in Boxtel de wandschilderingen op de zijpanelen in het transept van de kerk restaureren. In een pauzeruimte van de kerk vertellen docent Joep Dirckx en student Mo Lommers over het project.

Hoe is het project tot stand gekomen?                                                                                                       

In 2014 voerden studenten van de opleiding een project uit, waarin ze houten sculpturen restaureerden,  in de Sint-Jozefkerk in Helmond. Toen kwam de vraag van de pastoor of ze ook een grotere kerk konden restaureren. In 2015 gingen studenten en docenten naar de St. Lambertuskerk, om daar met de eerste ideeën te beginnen. In 2016 is het eerste project gestart, waarin de leerlingen bezig waren met het restaureren van het Antoniusaltaar en het Lambertusaltaar. Vanaf dat moment zijn studenten van de opleiding bezig gebleven, met het restaureren van meerdere onderdelen in de kerk.

Deadline                                                                                                                                                                 

De deadline van het project is vrijdag 27 november 2020, maar door de vooruitgang van hun werk, zullen de studenten waarschijnlijk mogelijk al eerder klaar zijn.

Dirckx over moeilijkheden en pluspunt van het project                                                                 

Het is een groep van twintig studenten en in principe hadden ze veel meer kunnen doen in het project. In zo’n onderneming, moet je als docent samen met de studenten inschatten, wat je in vier weken voor mekaar kan krijgen. Dan komt het Coronavirus samen met de bijbehorende regelgeving. Tussen de maanden mei en juni moesten we een inschatting maken, hoe we met een grote groep moesten werken. Dan moet je met allerlei scenario’s rekening houden, zoals verstrengde maatregelen of een eventuele halve lockdown. Door de regelgeving, is het erg lastig, om met een grote groep samen te werken. Als het wel kon dan zouden de studenten veel meer kunnen doen, maar door de maatregelen moeten ze verdeeld werken. Hierdoor zal het ene deel van de groep minder kunnen doen, terwijl het andere deel volop bezig kan zijn. Door de coronasituatie kun je niet goed vooruit kijken. Voor de herfstvakantie was het erg onzeker of het project door mocht gaan, i.v.m. de toename van de besmettingen. Dus we mogen wel heel blij zijn dat we dit project toch kunnen doen en een volwaardig examen kunnen uitvoeren.’

Mening over project                                                                                                                                         

 “Ik vind het een heel leuk project, omdat je ook echt bezig bent met iets wat gewoonlijk niet gedaan wordt op scholen. Wat ik wel jammer vind, is dat ons groepje toevallig minder te doen heeft. We zijn nu al zo ver klaar, dat er minder werk voor ons is. We moeten daarom wachten tot de volgende dag, voordat we weer verder kunnen. Door corona mogen we niet met z’n allen tegelijk werken”, vertelt Lommers.

Tekst, Jurre Sampers – Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  prachtige foto’s van de st. Lambertuskerk en een mooi en leerzaam project

 2. Avatar
  René Thansr Reply

  Mooie impressies Henk over de voortgang van dit interessante werk !
  Het verdient de aandacht om dit gebouw met het prachtige interieur te
  koesteren en voor de toekomst te behouden.

 3. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Zoals gewoonlijk weer prachtige foto’s van Henk. Hier blijkt nog eens uit hoe mooi deze St. Lambertuskerk is. Een parel voor Helmond! Bedankt Henk.

 4. Avatar
  Mario Kuijpers Reply

  Mooie foto’s Henk. Het verval van de muurschilderingen wordt eindelijk tegen gegaan. Er komt weer tevoorschijn wat lange tijd verborgen of minder goed zichtbaar was. Ook goed voor de rondleidingen.

 5. Avatar
  p. van der Looij Reply

  Wederom een mooie serie . Het onderwerp leent zich er goed voor. Niet alleen voor de studenten maar ook voor de fotograaf.
  Voor allebei de grote complimenten en waardering,

  Groeten Peter van der Looij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *