Dodenherdenking en Bevrijdingsviering in Helmond, WAAR?

In mijn bezigheden om als fotograaf bijzondere gebeurtenissen en alles wat over 75 jaar historische dingen zijn, voor de mensen die dan in Helmond leven, hoor en zie je van alles.

Ik werd vorige week toen ik op route was, aangesproken door iemand die bij de bevrijdingsviering in het Hortensiapark aanwezig was geweest. Hij stelde mij de vraag, omdat hij wist dat ik er ook bij was, voor een aantal  jaren geleden werd de dodenherdenking en de bevrijdingsviering, bij de Herdenkingskapel in het Hortensiapark gehouden.  In 2019 en 2020 Is de dodenherdenking bij de Herdenkingskapel geweest, maar de bevrijdingsviering bij Joris en de Draak. Hoe zit dat nu eigenlijk? Ik ben er in gedoken en mijn zoektocht heeft het volgende opgeleverd.

Herdenkingskapel

In 1941 deed pater Henricus de belofte aan God om een veldkapel te bouwen als de Sint Jozefparochie in Helmond gespaard zou blijven van het oorlogsgeweld. De veldkapel werd in 1948 in opdracht van pastoor Van Leeuwen gebouwd. Hij kocht een bosperceel  aan de (toenmalige) rand van Helmond om daar een klein heiligdom ter ere van Sint Jozef   te plaatsen. Dit werd uiteindelijk de Sint Jozefkapel, aan de Straakvense Heideweg,  gelegen aan de rivier De Aa. De gedachteniskapel St. Jozef is een Nederlands oorlogsmonument  in Helmond, ter ere van de slachtoffers van het oorlogsgeweld uit de periode 1939-1950, die uit Helmond afkomstig waren. Het originele monument werd onthuld in 1948.

Na verloop van tijd raakte de Sint Jozefkapel aan de Straakvense Heideweg in verval. Uit veiligheidsoverwegingen werd de beeltenis van Sint Jozef uit het kapelletje weggehaald door de gemeente Helmond. Daarna sloopte de gemeente het gebouw in 1982 om plaats te maken voor de nieuwe kanaalomleiding.

In 1995 werd er door een groep inwoners van Helmond het initiatief genomen om het kapelletje te herbouwen in het Hortensiapark in Helmond. Hierbij waren ook   de architect H. van Wetten en aannemer H. Manders.  Het gebouw koste ongeveer 250.000 gulden, waarvan 40.000 door de gemeente Helmond werd betaald. De rest werd doormiddel een sponsoring bij elkaar gespaard.    .

De replica werd gebouwd door metselaars in opleiding van de Stichting Bouwopleiding Helmond (SBRH).   Hierbij werkten ze onder leiding van een leermeester, samen met twee uitvoerders van de originele kapel.

Het bevrijdingsmonument Helmond

De naam zegt het al. Helmond werd op 25 september 1944 bevrijd door Britse soldaten. Ter gelegenheid van de vijftiende herdenking werd een monument opgericht dat werd gemaakt door de beeldhouwer Niels Steenbergen. Hoewel het monument bekend staat als Joris en de Draak wordt hier volgens de beeldhouwer de aartsengel  Michaël  verbeeld. Op Bevrijdingsdag 25 september 1959, werd het bevrijdingsmonument feestelijk onthuld. Elk jaar hierna, werd dan de bevrijding van de Duitse bezetting in Helmond herdacht. Het bevrijdingsmonument stond aanvankelijk op het Septemberplein, bij de Willem Prinzenstraat. Door de nieuwbouw en herinrichting van de locatie, Door de nieuwbouw en herinrichting van de locatie, werd het monument in 2005 verplaatst naar het Hortensiapark aan de Wethouder van Wellaan.

De conclusie is dan ook, dat de dodenherdenking op 4 mei, jaarlijks plaats moet vinden bij de Herdenkingskapel. De bevrijdingsviering op 25 september, moet dus op feestelijk wijze plaats vinden bij het bevrijdingsmonument van Sint-Joris en de Draak. De beide locaties zijn in het Hortensiapark gelegen.

Foto’s, Henk van Dijk

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 4 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Henk, bijzonder dank voor deze uiteenzetting en de moeite die je daarvoor hebt moeten doen.. Was mij ook niet bekend en ben daardoor (hopelijk) wijzer geworden.

  2. p. van der Looij Reply

    Hallo Henk , ik mag je ook complimenteren mat de toelichting en foto’s. Ik woon nog niet zolang in Helmond maar het is bijzonder interessant om deze geschiedenis te lezen.
    Ook weer mooie foto’s als illustratie bijgevoegd,

    Groeten , Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *