Duurzame warmte vanuit Aarle-Rixtel naar Helmond

De gemeente gaat kijken naar de haalbaarheid om duurzame warmte vanuit Aarle-Rixtel naar Helmond te krijgen. Warmte afkomstig uit het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) moet de Helmondse huizen in de toekomst gaan verwarmen. 

In 2030 moet in Nederland de CO2 uitstoot gehalveerd zijn, broeikasgassen moeten in 2050 zelfs helemaal weg zijn. “In 2050 moeten landelijk 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruik maken van duurzame warmte en elektriciteit”, schrijft het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de raad. In december 2021 moeten alle gemeentes in Nederland een Transitievisie Warmte opgesteld hebben.

Gulden Energie

In het gebied waar de installatie staat, ‘t Gulden Land, kijkt de gemeente naar kansen om gebieden te koppelen. “We willen naast duurzame warmte voor onze inwoners, maatschappelijke meerwaarde creëren in de breedte (onder andere natuur, water, cultuur, comfort, materialen)”, schrijft het college. “Ook willen we breed kijken naar de impact op onze inwoners en hoe we hen optimaal kunnen laten meeprofiteren van deze mogelijke duurzame ontwikkeling.”

Haalbaarheidsfase

Op dit moment bekijkt de gemeente dus nog of dit allemaal haalbaar is. In deze haalbaarheidsfase wil de gemeente helder krijgen of een warmteoplossing, met de waterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel als startmotor, een alternatief is voor duurzame warmte in Helmond-Noord. Het streven is om aan het eind van deze fase de mogelijke invulling van de warmteketen in beeld te brengen. Eind 2022 moet er meer duidelijkheid zijn over de bevindingen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *