Op zaterdag drie en twintig april, was er om twee uur een bijzondere gebeurtenis,  in de Warande. Er werd door wethouder Harrie van Dijk, een heel bijzondere gedenkboom onthuld.   De boom is bedoeld, om er de schoenen van onze dierbare overledenen, in achter te laten.

Oorzaak en initiatief

Na een zelfdoding van een zoon en broer  bij de familie  Heck, kwamen ze tot de conclusie, dat depressie nog steeds een moeilijk onderwerp is om te delen met anderen. Gezien de impact en omvang van deze gebeurtenis, wilden ze een soort van ontmoetingsplek/gedenkplek voor lotgenoten gaan maken. Noor Hagelaars van de LEV groep heeft hun als initiatiefnemers heel goed geholpen met hun idee, om de gedenkboom tot gestalte te kunnen brengen Zij was  dus ook deze middag bij de onthulling van de gedenkboom aanwezig en leidde deze middag in goede banen.

Moment van bezinning

Een moment van bezinning, in het Warandepark, is voor de familie  een juiste plek. In de tijd dat zoon en broer was opgenomen in ’t Warant bij het ziekenhuis, liepen ze vaak door dit Warandapark. Hier is ook het idee ontstaan voor een herdenkingsmonument en ze hebben dit  bij de Gemeente Helmond aangekaart. Hier zag men de meerwaarde, om vooral in deze tijd ruchtbaarheid te geven aan dit onderwerp en hebben  dit initiatief dan ook ondersteunt. Deze drie en twintigste april, is speciaal gekozen voor de onthulling van deze gedenkboom, omdat het ook zijn sterfdag is.

Schoenen in de boom

Nadat het monumentje, dat voor de boom langs de pad staat, was onthuld was de tijd aangebroken  om de boom er bij te gaan betrekken. Door Henny van Heck, werden er een paar schoenen van hun broer uit een tas gehaald. Deze moesten in de boom worden gegooid en dan werd ook gelijk duidelijk welke functie deze boom had gekregen. Dat dit in die boom gooien van de schoenen nog niet zo simpel was, bleek wel toen er allerlei trucs moesten worden uitgehaald. Uiteindelijk is het na diverse pogingen door gooiers toch gelukt. Er hangen nu twee paar schoenen in de boom en de bedoeling is dan ook dat de boom helemaal vol komt hangen, met schoenen van overleden  dierbaren.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 6 reacties

 1. jan van Bokhoven Reply

  Henk weer een mooi en indrukwekkend verhaal met bijbehorende foto’s.
  Complimenten grtn Jan

 2. j.h.w van stiphout Reply

  Henk een mooi gebaar aan dit verdriet, het geeft een plek om niet te vergeten.

 3. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk, dank voor deze mooie foto-impressie. Een fantastisch initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.