Een thuisland in Helmond

“In mijn werk als taalcoach kom ik veel verschillende mensen uit verre landen tegen. Zo sprak ik ooit een Syrische man die door te vluchten zijn bedrijf met bijna 600 man personeel is kwijtgeraakt. En hier in Helmond moest hij helemaal opnieuw beginnen. Met mijn serie wil ik graag een deel van die geschiedenis laten zien. Ik wil de mensen tonen als een individu.”

Dat Monique op dit thema uitkwam was geen toeval: “Mensen vluchten al zolang de mensheid bestaat. ‘Overleven’ is daar de belangrijkste reden voor. Iedere vluchteling heeft zijn eigen pijnlijke geschiedenis, want niemand geeft zijn eigen thuis en omgeving graag op. Daarom heb ik mijn modellen zoveel mogelijk geportretteerd in traditionele kledij, uit hun moederland. Ik wil een glimp van ‘thuis’ laten zien. Daarnaast laat ik ze ook in hun ‘alledaagse’ kleding zien in een Helmonds landschap, want het zijn ook Helmonders zoals jij en ik.’’

Die manier van werken maakt een hoop los bij de door haar geportretteerde mannen en vrouwen. “Lucia Adelaide komt uit Angola en zei toen ze de foto van haarzelf in een traditionele jurk zag: “Die foto kan praten!” Een mooiere reactie had ze niet kunnen geven. De foto gaf haar een stukje identiteit terug, het bracht haar even dichter bij Afrika.”

 

Monique Hoffman (53) vertrok ooit voor de liefde naar Spanje en vond daar een levendige kunstscene. Als fotograaf en kunstenaar had ze haar eigen atelier, bouwde een netwerk op en had diverse tentoonstellingen. Na tien jaar keerde ze toch terug naar Helmond, waar ze opnieuw ging studeren. Sinds enkele jaren is ze taalcoach, onder meer voor vluchtelingen. Maar haar grote passie blijft de fotografie en de kunst. Voor Goeikes kon ze die passie weer inzetten voor de stad, waar zij geboren en getogen is.

‘Een thuisland in Helmond’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Arne

Arne is de ontwikkelaar van Ditisonzewijk.nl. Hij heeft het platform gebouwd en werkt continu aan de doorontwikkeling van alle benodigde functionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *