In deze aflevering van een vak apart edelsmid, Rob Koenraads. Als tiener ontwierp hij al sieraden met zilverdraad en kralen. Hij begon als weekendhulp bij een edelsmid. Daar heeft hij het vak geleerd. In Schoonhoven moest hij examen doen voor het vak van edelsmid. Hij hoefde geen cursus te volgen omdat hij het vak al geleerd had bij zijn baas. Rob is thuis begonnen met het ontwerpen van sieraden. Sinds 25 jaar heeft hij een winkel in het Ketsegangske.

Wanneer klanten bij hem komen met een ontwerp, kijkt hij of dit mogelijk is met het gekozen materiaal en geeft advies. Samen met de klant komt hij dan tot een uniek ontwerp.

Er zijn ook klanten die met oude sieraden komen, waar ze iets nieuws van willen laten maken. Rob Koenraads begint dan met eventuele steentjes uit het oude sieraad te verwijderen. Vervolgens wordt het sieraad gesmolten met behulp van een acetyleenbrander. Het gesmolten goud wordt in een malletje gegoten. Het staafje goud gaat vervolgens in een wals om er een plaatje van te maken. Vervolgens wordt het plaatje op de werkbank warm gemaakt, zodat het bewerkt kan worden. Het is heel arbeidsintensief en echt handwerk om een ring te maken. Het goud wat overblijft  van het oude goud van de klant, krijgt de klant mee om eventueel een volgende keer gebruiken.

Het is een mooi vak en echt een vak apart; edelsmid.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *