Paul Vogels, presentator, praat met Roy Merkx van Prime Studio over een vak apart: keramiek. Roy Merkx was op zoek naar een vak waarin hij zijn creativiteit kwijt kon. Na een zoektocht langs verschillende opleidingen kwam hij in aanraking met keramiek. En daarmee kan hij zijn creatieve vrijheid botvieren. Hij werkt met steengoed, aardewerk en porselein. Roy werkt veel voor de horeca.

Hij vertelt hoe een product tot stand komt, van idee tot eindproduct. Het begint met digitalisering op de computer. De klant vertelt wat hij zoekt en waarvoor het gebruikt gaat worden. Roy ontwerpt dan een eerste tekening van een idee op de computer. Samen met de klant bespreekt hij dan het ontwerp. Hier kunnen aanpassingen zonder problemen aangebracht worden. De 3D tekening wordt omgezet in een 3D mal. De  3D mal gaat naar de CNC-machine. De CNC-machine werkt met massieve blokken gips. De machine haalt overbodige stukken weg. Het kan van een halve dag tot vier dagen duren voordat een mal klaar is.

De mallen blijven twee weken staan om te drogen. De volgende stap is het ingieten van de mal. Het steengoed krimpt als het droogt, het kan dan makkelijk uit de mal worden gehaald. Keramiek moet twee keer de oven in. Het begint met de biscuit-stook. Het kan drie tot vier dagen duren dat de oven van dicht naar open kan. Hierna brengt men het glazuur aan en gaat het nogmaals de oven in voor de glazuur-stook. Hierna kan men het eindproduct inpakken en versturen.

Keramiek maken is behoorlijk intensief en eigenlijk ook wel spannend. Je weet nooit of alles nog heel is wanneer de oven opengaat.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *