Deze keer in het tv-programma Een vak apart: een matrassenmaker. Je staat er eigenlijk niet bij stil. Iedereen heeft een matras op zijn bed liggen. Men slaapt erop. Maar er komt echt nogal wat bij kijken voordat de matras op het bed ligt. Er zijn standaardmaten voor een matras. Het is mogelijk om een matras op maat te laten maken. Voor op de boot of in een caravan. Het is echter ook mogelijk om een matras te laten maken naar eigen wens of behoefte.

Hoe wordt een matras opgebouwd, welke factoren spelen er mee? Lengte en gewicht spelen mee, maar ook of iemand op zijn buik slaapt, op zijn rug of op zijn zij. En rugklachten spelen ook een rol bij het ontwerp van een matras. De hardheid of zachtheid van een matras is belangrijk. Er zijn verschillende soorten koudschuim en traagschuim. Deze benamingen hebben te maken met het productieproces van het schuim. Koudschuim ventileert heel goed. Vervolgens moet er een hoes om het schuim. Er zijn hiervoor verschillende stoffen beschikbaar. Deze matrasstof noemt men tijk. De functie van het tijk is de vochtopname tijdens de slaap. Ook al merkt men het niet altijd, men verliest altijd vocht tijdens de slaap.

Sertel Ortac oefent een vak apart uit als matrassenmaker. Hij is begonnen als boekhouder bij een soortgelijk bedrijf. Maar op een dag is hij zijn hart gevolgd en weer in de stoffenbranche begonnen. Hij startte zijn eigen matrassenfabriek. Hij laat zien hoe een matras wordt gemaakt. Eerst legt hij een blok schuim op de machine en wordt de juiste hoogte gesneden. Er is behoorlijk veel restafval. Maar er wordt niets weggegooid. Er worden balen van geperst en dan aangeboden voor recycling. Hier worden nieuwe producten van gemaakt vooral voor isolatie en voor de automobielbranche. Na het grof op maat snijden van het schuim, wordt de juiste maat en vorm erop afgetekend. Het uitsnijden gebeurt met een handzaag.

Hierna volgt de laatste stap. Van de gekozen stof maakt hij een hoes. Deze gaat om de kern en de matras is klaar.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.