Verbod eendjes voeren: ‘Leuk maar niet gezond voor de beestjes’

Wie is er niet groot mee geworden: eendjes voeren. Je hoort het zelfs in liedjes. Maar nu heeft de gemeente Helmond op veel plaatsen borden geplaatst dat dit niet meer mag. Twan Spierings van de Dierenambulance legt uit waarom brood voeren aan de eendjes niet zo gezond is voor die beestjes en waardoor er overlast door ontstaat in de omgeving.

Twan Spierings: “Er is onderzoek gedaan onder watervogels en daar kwam uit naar voren dat heel veel watervogels ondervoed waren. Je zou denken dat ze toch genoeg brood krijgen, dus hoezo ondervoed? Het blijkt dat de watervogels voedingsstoffen tekort komen. Het brood vult wel, maar bevat niet voldoende voedingsstoffen die de vogels nodig hebben. Maar omdat ze een volle buik hebben, gaan ze niet op zoek naar voeding die ze nodig hebben, zoals waterplanten en dergelijken”.

Ook zorgt volgens Spierings overmatig voeren van brood voor algengroei in het water. “Hierdoor raakt het water verontreinigd. Denk maar aan de blauwalg. Dat is vooral tijdens warme dagen een groot probleem. Wanneer er veel voedingsstoffen in het water zitten en de zon schijnt, veroorzaakt dit blauwalgenbloei. Dit is gevaarlijk voor mens en dier.”

Er is nog een groot probleem dat volgens het onderzoek veroorzaakt wordt door het eendjes voeren. “Vaak blijft er veel brood liggen. Hier komen muizen en ratten op af en ander ongedierte. Die vinden hierdoor voldoende voeding en planten zich voort. Dit zorgt dan weer voor muizen- en rattenplagen. Zodra het brood op is, gaan ze in de tuinen en zelfs huizen van mensen op zoek naar voedsel. En daar zit niemand op te wachten. Het gebeurt ook wel dat de broodzakken gewoon bij of in het water worden gegooid. Dit levert dan weer gevaar op voor andere, wel nuttige dieren.”

Dus, ook wat betreft de medewerkers van de Dierenambulance behoort het eendjes voeren tot het verleden.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Regina Blok - Redactie

Regina Blok Redacteur DitisHelmond Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.