Eensgezindheid en lof over de aanpak van corona in Helmond

De extra ingelaste raadsvergadering van Helmond begon dinsdagavond 19 mei met een minuut stilte voor alle overledenen. Tijdens deze vergadering werd iedereen bijgepraat over de corona-aanpak van Helmond gedurende de afgelopen tachtig dagen.

Burgemeester Elly Blanksma gaf uitleg over hoe in Helmond gehandeld werd vanaf het moment dat op 1 maart de eerste corona patiënt vastgesteld werd. Zo werd er meteen een crisisteam samengesteld. Over die 80 dagen heeft Helmond een dashboard samengesteld, waarop alle informatie overzichtelijk is samengebracht en af te lezen is. In een notitie wordt bovendien uitgebreid beschreven wat er de afgelopen 80 dagen is gedaan door de gemeente en wat er allemaal is gebeurd.

De raad was unaniem en vol lof over het handelen van burgemeester en wethouders en het dashboard. Waardering ook voor de snelheid waarop gereageerd en geschakeld werd als iets niet liep zoals gewenst. Unaniem waren de raadsleden over de Helmonder en zijn veerkracht en over de vele sociale initiatieven. ‘Helmond is een stad van doen’.

Zorgen

Maar ook de zorgen werden eensgezind gedeeld. Zorg over ondernemers die het hoofd boven het water proberen te houden. Zorg over burgers die door de crisis in de financiële problemen komen. Zorg over het overeind blijven van de culturele sector en zorg over nog veel meer instellingen, verenigingen, stichtingen die te kampen hebben met de gevolgen van de corona crisis.  “In Helmond doen we het samen”, is de boodschap.

“En we zijn er nog lang niet, was de conclusie. Hoe de situatie verder aan te pakken en op te lossen, daar wordt aan gewerkt. Aan welke knoppen Helmond kan draaien? Er werden al wat suggesties gedaan. ‘Vooral blijven investeren en niet bezuinigen, projecten vooral door laten gaan, was er een. Ook werden horeca- en andere ondernemers genoemd. Hoe belangrijk het is dat de mensen ruimte krijgen. Een voorstel werd gedaan om bijvoorbeeld de terrassen op het Havenplein uit te breiden.  Een ander voorbeeld is de zaterdagmarkt waar vanaf 1 juni de horeca én de marktkooplui de ruimte moeten delen “Het vergt veel van iedereen en het vraagt dan ook om begrip. We doen dingen niet om te pesten, maar juist om iedereen te beschermen. We kunnen niet alles in een keer goed doen”, zei wethouder Erik de Vries.

Premier Rutte betrok de jeugd erbij tijdens persconferentie van dinsdagavond. Ook het college van Helmond doet dat. Bij monde van wethouder Cathalijne Dortmans werd verzekerd dat binnenkort de jeugdagenda wordt opgestart. Dat was al eerder de bedoeling, maar door de crisis werd bijvoorbeeld de installatie van de jeugdburgemeester uitgesteld.

tekst: Emelie Vogel-Meijer

De gemeenteraad vergadert tijdens de coronacrisis zonder publiek.  Archieffoto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *