In 1951 kwamen voormalige Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. Hun ontvangst en opvang in Nederland is onwaardig geweest. Dit heeft diepe sporen nagelaten, ook bij de jongere generaties tot op de dag van vandaag. Burgemeester Blanksma erkent, namens de Helmondse gemeenschap, het leed van de Molukse gemeenschap.

Gemeente neemt grafrechten over

De burgemeester heeft eerder toegezegd de grafrechten over te nemen van KNIL-militairen en hun echtgenoten die in Helmond zijn begraven. De gemeente kan dit voor vijftig jaar doen tot 2071. Dit is de maximale termijn die vooruit betaald kan worden. Met het plaatsen van speciale gedenkstenen wil burgemeester Elly Blanksma een gebaar maken voor eerherstel voor de KNIL-militairen. Alle nabestaanden zullen hierover een brief ontvangen.

KNIL-gedenksteen

De gemeente wil daarnaast bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Helmond, een speciale KNIL-gedenksteen plaatsen. Het gaat om een klein monument van grijze steen (10 bij 15cm) met een gedenkteken in een goud en zwarte opdruk. De eerste gedenksteen werd onthuld bij het graf van de heer Frans Noesmesse. Dit zou gebeuren in het bijzijn van de weduwe mevrouw Noesmesse en haar familie. Ze kon echter helaas niet aanwezig zijn. Mevrouw Noesmesse is in Helmond de laatste Molukse van de eerste generatie die in 1951 naar Nederland kwam. Namens de gemeente Helmond werd door burgemeester Elly Blanksma een bloemstuk gelegd.

Begraafplaats Molenstraat

Nabestaanden kunnen ook aangeven of ze zo’n gedenksteen naast het bestaande graf willen laten plaatsen. De steen wordt dan hun eigendom. Door het plaatsen van een gedenkteken hoopt de gemeente bij te dragen aan eerherstel van de Molukse KNIL-militairen. Bovendien worden de graven op de Rooms-katholieke begraafplaats aan de Molenstraat 72 zo voor iedereen duidelijk herkenbaar.

Melden van ontbrekende graven bij Stichting Ain ni Ain

Het aanbod geldt voor alle graven van Molukse KNIL-militairen en hun echtgenoten op Helmondse begraafplaatsen. Met hulp van de Stichting Ain ni Ain en de beheerders van de begraafplaatsen heeft de gemeente geprobeerd om zorgvuldig alle graven in beeld te krijgen. Mocht u als belanghebbende geen brief hebben ontvangen meld dit dan aan Stichting Ain ni Ain. Dit kan per email naar stichtingainniainhelmond@hotmail.com.

Tekst en Foto’s,  Henk van Dijk

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Henny de Leeuwe-Kleijngeld Reply

    Mooi gebaar van de gemeente Helmond. Prachtige reportage!

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Dank voor deze indrukwekkende fotorapportage. Dit initiatief van de gemeente is helemaal terecht en onderschrijf ik dan ook volledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *