Na vijf jaar van voorbereiden, zijn op 30 juni 2022, de eerste vier F35’s op vliegbasis Volkel geland. Later dit jaar zullen nog zes F-35’s neerstrijken op deze Brabantse vliegbasis. De F-35’s zullen worden ingedeeld bij het 313 squadron. Dit squadron is sinds begin dit jaar, op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd geweest , om te leren werken en omgaan,  met dit geavanceerde gevechtsvliegtuig. Op deze manier maakt  hierdoor het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s ,vanaf vliegbasis Volkel getraind worden.

Air Combat Command

Tegelijkertijd met de aankomst van de eerste vier F-35’s voor vliegbasis Volkel, werd het Air Combat Command (ACC) opgericht. Dit is een commando, dat onder de eenhoofdige leiding de ‘Airpower’ van vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Centre in Nieuw Milligen en vliegbasis Volkel bundelt en waar ook ter wereld kan worden ingezet voor vrede en veiligheid. De F-16 blijft nog twee jaar vliegen vanaf vliegbasis Volkel tot dat de F-35 alle taken heeft overgenomen en de F-16 faseert dan langzaam uit in 2024. De F-35 Lightning II is een multimission gevechtsvliegtuig. Dit betekent dat het toestel gelijktijdig verschillende taken kan uitvoeren. Het is een zogenoemd ‘5e generatie gevechtsvliegtuig’ met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en stealth-eigenschappen. Dit maakt het minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar.

Ceremonie en aankomst

De  ceremonie startte met  toespraken van de scheidende  commandant van  vliegbases Leeuwarden, de Kolonel Johan van Deventer.en scheidende commandant van de vliegbasis Volkel, de Kolonel  Marcel van Egmond

Hierna werden de onderdeels vaandels, aan commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-Generaal D.J. Luyt , terug gegeven.

Vervolgens was het de beurt aan nieuwe commandant Air Combat Command  ACC, de Commodore Johan van Deventer, die het onderdeels vaandel in ontvangst  mocht nemen en vervolgens zijn toespraak kon houden.

Na al deze ceremoniële gebeurtenissen, was het nu de beurt aan wat meer geluid, dat werd geproduceert door de 4 F35’s , die een heel mooie overflight maakte en na de landing vervolgens door een van  hun plaats een innam  op het platform, dat hier voor   was ingericht.

Aan het eind  van de hele ceremonie vond dan tot slot,  de overdracht plaats van het vaandel, van het 313 squadron en deed de commandant Luitenant-kolonel Niels van Hussen  als laatste  zijn toespraak . Hij was het die de F35 op het platform parkeerde en  de vele aanwezige gasten, werd de gelegenheid geboden, om dit heel bijzondere gevechtsvliegtuig van wat dichterbij te gaan bekijken.

Geluidsoverlast

De F35 produceert meer herrie  dan de huidige F16. De F35 gaat tot 120 decibel ten opzichte van de 100 decibel van de F16. De herrie zal in het bijzonder gelden voor de omliggende gemeenten en dan ook in het bijzonder bij het vertrek vanaf de vliegbasis Volkel.  Hoe sterk de herrie in Helmond ervaren zal gaan worden, moet de tijd leren. Volkel stelt alles in het werk, om met de geluidsoverlast binnen de gestelde  grenzen te blijven. Bovendien is het niet uitgesloten, dat de vliegbasis in de Vredepeel, ook weer actief zal gaan meedraaien in deze roerige tijden. Het is de “ Sound of Peace “ waaraan we zullen moeten gaan wennen, om hier de vrede te kunnen bewaren. We ondervinden allemaal dagelijks, hoe er op dit moment met de wereld vrede wordt om gegaan en hoe sterk we er ons zelf voor moeten gaan beschermen. Er gaat opgewerkt worden naar een Europese krijgsmacht, van 300.000 mannen en vrouwen.

Geluidsklachten

Het is wel typisch dat er sinds de oorlog in Oekraïne,  bij Defensie veel minder klachten over geluidsoverlast van Vliegbasis Volkel binnenkomen. De daling is zo enorm, dat er ten opzichte van de maand februari  een daling is van bijna tachtig procent. Volgens de woordvoerder van de vliegbasis Volkel,  zou dit mogelijk alles te maken kunnen hebben, met de oorlog in Oekraïne.

Sinds de deelname aan de NAVO-missie in Oost-Europa, meent de woordvoerder. “Dat er sinds het moment dat wij worden ingezet, is het aantal klachten sterk afgenomen. Omwonenden zien nu de noodzaak in van ons werk. Daardoor is er meer acceptatie van geluid”. Geluidshinder heeft ook te maken met wat je aan geluid kunt horen en ook  wat je wilt tolereren. Met alle beelden die we te zien krijgen over de oorlog in Oekraïne,  kan men zich voorstellen dat je meer tolereert als je die oorlogsbeelden ziet.” Is wat de woordvoerder verteld.

Na de komst van deze 4 F35’s, komen  er nog meer F-35’s naar de vliegbasis Volkel. Aan het eind van dit jaar, zal het totale aantal op tien moeten staan.  Defensie beschikt op dit moment over 25 F-35’s. Door deze ontstane situatie in Oost Europa , zijn er nu in totaal  nog  een bestelling,  52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

  1. Johan Reply

    Weer heel mooie foto,s Henk,stond zelf op de spottersplaats.
    Dank Henk.

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, geweldig bedankt voor deze mooie en fascinerende fotorapportage. Chapeau!

  3. Marleen Klaus Reply

    Mooie reportage Henk en voor jou ook nog een extra mooie belevenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *