Eerste hulp bij waterschapsverkiezingen

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Eerste hulp bij waterschapsverkiezingen

Eens in de 4 jaar kun je stemmen voor de waterschappen. Nu vind ik het al lastig te bedenken wat ik ’s avonds wil eten of wat ik die dag aan zal trekken. Gelukkig zijn er stemwijzers met toelichting die je een handje helpen. Want kies je voor natuur of voor de landbouw? Hoe zorgen we voor hergebruik van water met het oog op de steeds droger wordende zomers? Het onderhoud van sloten, beken en rivieren bepaalt ons landschap.

Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Dat weten ze in Zeeland als geen ander en daarom is de bereidheid om te stemmen daar het hoogst. In Friesland snappen ze dat er geld nodig is voor het onderhoud van de sluizen om zo natuurijs een kans te geven. Tenslotte kiest iedereen wat in zijn – of haar straatje het beste uitkomt.

Met een groep vrienden bezoeken we jaarlijks een bezienswaardigheid die op het Unesco lijstje voorkomt. Dit jaar is het Woudagemaal in Lemmer aan de beurt. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Wanneer er extreem veel regen valt of bij een storm kan er 6 miljoen m3 water weggepompt worden. Door een ploeg van zo’n 15 mensen (ik ga er gemakshalve even van uit dat dit de bestuurders zijn van het Friese waterschap onder leiding van hun dijkgraaf) wordt er hard gewerkt om de ketels te vullen met water om de zware stookolie te verwarmen. Een schoolvoorbeeld van hoe lokale politici harmonieus samenwerkend, dag en nacht paraat staan om de handen uit de mouwen te steken en dapper zij aan zij strijden om het land te behoeden voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering. We gaan het zien.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *