In Stiphout werd zondag 21 mei het eerste Punktholzer Meiboomfeest gehouden op het terrein van Scouting Jan Baloys bij de Oude Toren. 

“Dorpskern Stiphout kent al het eigen Oktoberfest onder de naam Punktholzer Bierfest. En met het Meiboomfeest willen ze een andere ‘oude’ traditie in ere herstellen”, vertelde Manfred van Moorsel. De organisatie van het Punktholzer Bierfest heeft zich afgelopen maanden flink beziggehouden met de voorbereidingen voor het opzetten van deze nieuwe oude traditie. Zo is Franz Balloys te volgen geweest in zijn missie om een flinke ‘boom op te zetten’. Deze boom zal het middelpunt zijn van het jaarlijkse Punktholzer Bierfest. 

Het meiboomfeest kwam voor in West-Europa, maar was al eerder bekend bij de Germaanse en West-Slavische volkeren. Het feest kondigt het begin van de zomer aan met de daarmee gepaarde groei en opbloei van de natuur. De meiboom symboliseert dan ook vruchtbaarheid. De traditie kreeg tijdens de Middeleeuwen een christelijk tintje. De meiboom stond volgens de kerk symbool voor Maria, maar de oorspronkelijke Germaanse versie bleef eveneens overeind. Er werd daarom vooral gefeest en gedronken tijdens het meiboomfeest. In Nederland hield de traditie tot het midden van de 19e eeuw stand.

In de Trudokerk in Stiphout kwam iedereen afgelopen zondag net na de middag samen. Om daarna in een feestelijke stoet naar het scoutingterrein te wandelen. Daar werd de meiboom versierd met onder andere zelfgemaakte schildjes en gezegend door Pastoor Schepers. Vervolgens was er een feestelijk samenzijn voor jong en oud.

Tegelijkertijd was deze dag ook de aftrap van de voorverkoop van tickets voor het Punktholzer Bierfest dat plaatsvindt op 23 september 2023. Speciaal voor de Frühe Vogels onder ons. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *