Militair Veteraan Wilbert Linders staat ieder jaar op 4 mei stil bij de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 5 mei. Maar volgens hem is er in Helmond niet veel te doen op deze dag, aangezien het pas volgend jaar 80 jaar geleden is dat Helmond werd bevrijd. Dit gebeurde op 25 september 1944.

Wilbert vindt dat de bevrijding van Helmond ieder jaar wel meer aandacht mag krijgen. Om deze reden is hij met de voorzitter van de Stichting Helmondse Veteranen, Albert van Dam, gaan uitzoeken hoe deze dag nóg specialer kan worden. Hieruit ontstond het idee van de Vrijheidsbrunch. Deze werd dinsdag georganiseerd voor inwoners van Helmond in wijkhuis De Brem aan het Rijpelplein. Burgemeester Elly Blanksma was namens de gemeente aanwezig.

In de grote zaal waren de tafels gedekt met een uitgebreide brunch. In het midden stond een grote soepketel met daarin een primeur: de originele Vrijheidssoep. Na de brunch was er tijd voor een gedicht. In het kader van de Dodenherdenking werd een mooi gedicht over de vrijheid voorgelezen door Dide van Seccelen. Dit gedicht maakte veel emoties los bij de aanwezigen. Daarom vroeg de burgemeester Dide dit gedicht ook voor te lezen bij de Vrijheidsbrunch. Dat deed ze uiteraard, samen met Julia van der Velden. Na de brunch konden deelnemers napraten, waarbij ze werden verwend met gitaarspel van muzikant en raadslid Herbie Guldenaar.

Volgend jaar, als het 80 jaar geleden is dat Helmond werd bevrijd, is het de bedoeling dat de Vrijheidsbrunch nóg groter uitpakt. Hoe dat er precies uit gaat zien, gaan we volgend jaar zien.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Henk "Gabber "van Dijk Reply

  Deze vrijheidslunch is een mooi initiatief van Wilbert Linders,
  De redactie heeft een fout gemaakt en heeft er veteranenlunch van gemaakt, maar de Stichting Veteranen Helmond, heeft hier in het geheel geen aandeel in.
  De voorzitter van SVH Albert van Dam, is puur op persoonlijke titel, aan het project vrijheidslunch verbonden.

  • DitisHelmond John Janssen - Redactie Reply

   Is inmiddels aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *