De bouwwerkzaamheden in Loods 20, waarin het EDAH museum en het Orgelmuseum met de historische Accordeons van Arie Willems komen, zijn in zicht. De feestelijke sleuteloverhandiging aan de besturen van het  EDAH museum en het Orgelmuseum, die plaats zou vinden op vrijdagmorgen 18 december, kan door de plotseling ingevoerde coronavirus lockdown, niet doorgaan. Ze krijgen nu intern toch wel de sleutels uitgereikt, zodat ze zelf ook aan de slag kunnen met het inruimen van de beide musea.

Voor de interieurafwerking stond het bedrijf Cialona Expo garant. Het is een mooie afwerking van het geheel geworden. In het Orgelmuseum is een mooie vloer in visgraatvorm aangebracht. Ook is er een mooie bar neergezet die de historische naam, Danszaal Bocken, heeft meegekregen. Bovendien is er ook gedacht aan een mooie sfeerverlichting van de bar, waardoor hij in wisselende kleuren verlicht kan worden. Er komt nu ook meer zicht op de ruimte van de zaal voor de bezoekers. Er is behoorlijk veel aan bruikbare ruimte ingeleverd, in vergelijking met de oude Gavioliezaal. Optredens van grote muziek-of zanggezelschappen, zoals die wekelijks op de zondagmiddag in de Gavioliezaal plaatsvonden,  zullen  er niet meer in zitten. Alles zal in een kleinere vorm moeten gaan gebeuren. De orgels hebben intussen ook al weer  hun plaatsen ingenomen

In het EDAH museum krijgt alles al meer en meer vorm en uitstraling door de interieuraankleding. Bij de diversiteit aan onderdelen in dit museum, zijn ook aangepaste uitvoeringen gemaakt. De bakker, de slager, de kruidenier , de groetenman, de melkboer,  de zuivelspecialist en diverse specialiteiten krijgen hun plek. De hele aankleding die betrekking heeft op de EDAH spullen, zal binnenkort door de vrijwilligers van het EDAH museum gedaan worden. Ook hier heeft het interieurbedrijf Cialona Expo, alles uit de kast gehaald om er iets speciaals van te maken.

Ook voor de tentoonstelling van de accordeons van Arie Willems, zijn grote kasten aan de muur opgehangen, waarin zij tentoongesteld kunnen worden. Het gehele museumcomplex zal, mede door de financiële bijdrage van de gemeente Helmond,  een grote aanwinst  zijn voor Helmond. De n beide museauitbaters hopen dat vele bezoekers uit alle delen van Nederland naar Helmond zullen komen om hier alles te komen bekijken. Deze fotoreportage geeft u een vrij recente impressie van de stand van zaken.

Zoals de verwachting nu is, zal de opening van de beide musea, in maart/april plaats gaan vinden. Het inruimen zal nog veel tijd in beslag gaan nemen. U zult tegen die tijd via de media, op de hoogte worden gebracht.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 9 reacties

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,
  beide Museums zijn zeker een bezoek waard, het is prachtig geworden.

  ook de foto’s zij weer zoals altijd prachtig.

  Henk een vraag wat gebeurt er met het Van Gend & Loos gebouw?
  bedankt voor de reportage
  Mvgr. Jos van stiphout

  • Henk van Dijk
   Henk van Dijk Reply

   Jos bij navraag heb ik gehoord dat hierin horeca komt

 2. Avatar
  Jacqueline Bach Reply

  Hallo Henk,
  Prachtige Foto’s zijn voor mij wel herkenbaar in de artikelen, de auto’s, de melkfabriek nostalgie.
  Ja, vroeger dat zijn mooie herinneren.

 3. Avatar
  Wim van Lieshout Reply

  Henk, prachtige foto’s en een aanwinst voor Helmond.
  Ben beniewd wanneer de musea open gaan.

  Wim van Lieshout

 4. Avatar
  Sjef v Tilburg Reply

  Hoi Henk,

  Het is weer een mooie reportage.

 5. Avatar
  José Tijdhof Reply

  Hallo Henk,
  Je hebt een mooie fotoreportage gemaakt van Loods20.
  Ik ben vrijwilliger van het Edah-museum en vind het jammer dat we de binnenzijde nog niet in persoon kunnen zien, vanwege de Coronatijd.
  Door jouw foto’s heb ik al een goed zicht op gekregen, hoe het gaat worden.
  Hopelijk kunnen wij als vrijwilliger in groepjes binnenkort aan de slag om de andere artikelen en producten een plaats te gaan geven. Het worden beslist mooie musea in een gebouw.
  Bedankt, Henk voor het maken van deze mooie foto’s.

 6. Nico Vaessen
  Nico Vaessen Reply

  Henk,
  Fijn dat je ons een mooi kijkje gunt in twee Helmondse musea. Wanneer COVID-19 verslagen is, is een bezoek aan LOODS2020 meer dan de moeite waard.
  Weer een indrukwekkende fotoreportage.
  Bedankt daarvoor.

 7. Avatar
  ad van der loo Reply

  bijna 10 jaar wekelijks in het oude museum rond gelopen, nu is het nieuwe aan de beurt,
  en door de foto`s nu al zin om er de bezoekers te ontvangen.dank voor de foto`s

 8. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Henk, wederom een fantastische fotorapportage van jou. Je krijgt hiermee een duidelijke impressie van hetgeen in Loods 20 gaande was en is. Heel veel dank hiervoor. Deze impressie nodigt in elk geval uit tot het brengen van een bezoek t.z.t. (na de coronaperikelen) aan deze 2 nostalgische musea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *