Eindelijk in rap tempo fietsen van Eindhoven naar Helmond

Tussen Eindhoven Centraal Station en Helmond Centraal Station komt dan toch eindelijk de doorfietsroute van 13,7 kilometer. De gemeente Eindhoven realiseert na lange tijd nu dan toch het stuk tussen Eindhoven Centraal en de Collse Hoefdijk in Nuenen. De werkzaamheden zijn deze maand begonnen op de ventweg van de Professor Doctor Dorgelolaan. Deze werkzaamheden duren tot eind december. Daarna wordt stap voor stap de rest van de route aangelegd. Het streven is dat de gehele fietsroute eind 2022 in gebruik is.

Via een doorfietsroute gaan fietsers vanuit hun buurt veilig en comfortabel via een aantrekkelijke route naar het station, centrum, werk en voorzieningen, zoals winkels. Fietsers krijgen zoveel mogelijk voorrang en ze rijden op vlak asfalt. Omdat fietsers weinig hinder hebben van ander verkeer, kunnen ze zoveel mogelijk doorfietsen. Hierdoor komen ze makkelijker, veiliger en sneller op hun bestemming.

Fietsers van Eindhoven Station naar Helmond Station, gaan via Nuenen of Geldrop. Ze moeten dus omfietsen. De doorfietsroute volgt een kortere route -langs het spoor-  waardoor de rit circa vier kilometer korter is. Daardoor wordt fietsen aantrekkelijker, ook omdat de hele route zo is ingericht dat het gemakkelijker is om door te fietsen.

De doorfietsroute verbetert de bereikbaarheid van Eindhoven en Helmond en de tussenliggende plekken en zorgt voor meer verkeersveiligheid.  Het is een gezonde en duurzame manier van vervoer. De hele doorfietsroute wordt gerealiseerd samen met de provincie Noord-Brabant, Landgoed Gulbergen en de gemeenten Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo.

Hoe gaat de fietsroute eruit zien?

De doorfietsroute volgt de volgende route die hieronder staat aangegeven. Sommige delen van de route zijn nieuw. Op ander delen past de gemeente Eindhoven de bestaande wegen of fietspaden aan. Per onderdeel staat hieronder wat de plannen zijn:

Parallelweg Professor Doctor Dorgelolaan

Tussen Station Eindhoven Centraal en de parallelweg aan de Professor Doctor Dorgelolaan ligt al een fietspad voor tweerichtingsverkeer. Dat blijft zo. De parallelweg wordt straks ingericht als fietsstraat.

Berenkuil

Het fietspad op het ‘benedenplein’ van de Berenkuil bestaat nu nog uit tegels. Deze tegels worden vervangen door rood asfalt. Dat gebeurt ook op de verbindingsroute naar de Celebeslaan.

Celebeslaan (tussen Lorenz Casimir Lyceum- Koudenhovenseweg-Zuid)

In het westelijk deel van de Celebeslaan wordt een fietsstraat aangelegd. Een fietsstraat is een weg voor zowel auto’s als fietsen. Auto’s zijn te gast en passen hun snelheid aan aan de fietsers. Op het kruispunt Celebeslaan -Koudenhovenseweg Zuid is al een micro rotonde aangelegd.

Koudenhovenseweg-Zuid

Dit blijft zoals het nu is.

’t Hofke

Het deel van ’t Hofke waar de fietsverbinding komt, krijgt een nieuwe inrichting. Hierover is al contact geweest met vertegenwoordigers van de buurt.

Loostraat

Het fietspad blijft op dezelfde plek, maar krijgt een nieuw ontwerp.

Noordzijde spoor richting Helmond

Hier komt een nieuw fietspad, vanaf de Loostraat, over de Kleine Dommel, tot aan de Eeneind in Nuenen. Het volgende deel (De Parallelweg) is al aangepast.  Vanaf de Collse Hoefdijk neemt de gemeente Helmond het stokje over om de verbinding naar station Helmond Centraal Station te voltooien.

Wat is de planning?

Het definitief ontwerp voor het traject Prof. Dr. Dorgelolaan tot en met Loostraat is vastgesteld. Eind deze maand is gestart met de werkzaamheden aan de ventweg van de Professor Doctor Dorgelolaan. Daarna wordt stap voor stap de rest van de route aangelegd. De volgorde van uitvoering wordt nog bepaald. Het streven is dat de gehele fietsroute eind 2022 in gebruik is. Voor het traject langs het spoor wordt verder gewerkt aan het voorlopig ontwerp.

Halverwege 2020 legde Helmond al de Zwaaikombrug aan. Toenmalig wethouder Antoinette  Maas was toen blij dat ze binnenkort niet meer om hoefde te fietsen. Inmiddels is zij geen wethouder meer en verhuisd naar het Land van Cuijk. (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *