Alweer vele jaren komen de studenten van SintLucas uit Boxtel voor het uitvoeren van hun opdracht naar Helmond. De opdracht voor dit jaar is het restaureren van drie wanden in de Lambertuskerk, in een grote nis linksvoor in de kerk. Het was mooi om te zien op welke manier de 14 studenten, decoratie- en restauratieschilder weer aan de slag gegaan zijn om dit bijzondere project te gaan doen slagen.

Onderzoek en voorwerk

De studenten hebben eerst alles onderzocht hoe ze dit karwei zullen gaan klaren. De schilderingen die ze moesten restaureren zijn al uit de jaren twintig van de vorige eeuw en zijn toen door de firma Perey uit Venlo op deze twee muren aangebracht. Er wordt nu eerst veel gepleisterd en geschuurd, maar de afbeeldingen die er nu op de muren staan moeten er later als het karwei klaar is ook weer terug opgebracht zijn. Het is nu dan ook veel meten en tekenen van de later te gebruiken sjablonen. De slablonen moeten allemaal netjes en nauwkeurig worden uitgesneden om het juiste beeld weer terug te krijgen. Deze sjabloon afbeeldingen worden straks weer met schietlood en smetlijnen nauwkeurig op de muur aangebracht. Er is veel handwerk te verrichten bij zulk soort restauraties door de studenten en dat weten ze allemaal. Ze hebben wel een goede taakverdeling gemaakt en hun docent Joep Dirckx ziet er op toe dat alles volgens de planning verloopt.

18 november

In de komende weken, tot 18 november, zullen de studenten de koude kerk moeten trotseren en met hun enthousiasme, de klus moeten gaan klaren.  Om het helse karwei helemaal volgens plan te laten verlopen is de werkruimte helemaal rondom in de steigers gezet.  Deze 12 meiden en 2 jongens, hebben het plan opgevat om hier in de Helmondse Sint-Lambertuskerk, een mooi stukje restauratiewerk achter te laten. We wensen ze allemaal veel succes en als het karwei straks weer geslaagd is drinken we er nog een glaasje op.

© Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Wat een fantastische fotorapportage van dit heidens werk. Ik heb veel respect voor deze studenten, die onder deze omstandigheden dit werk verrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *