Elkerliek: diagnose en behandeling liesbreuk in één dag

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond kan voortaan diagnose en behandeling van een liesbreuk in één dag doen. Daardoor wordt de wachttijd teruggebracht tot maximaal vier weken en hoeft de patiënt maar één keer naar het ziekenhuis te komen.

Deze aanpak komt voort uit reacties van patiënten. “Veel mensen met een liesbreuk zijn nog jong”, zegt verpleegkundig specialist chirurgie Janneke Hogeweg. “Zij willen het liefst zo snel mogelijk van hun klachten af, zonder dat zij daar vaak het ziekenhuis voor moeten bezoeken. Lang wachten betekent vaak langer pijn en dat heeft gevolgen in het dagelijks leven van patiënten. Daar wil je mensen zo snel mogelijk vanaf helpen.”

Dag van behandeling

Bij deze nieuwe werkwijze worden patiënten rechtstreeks door de huisarts doorverwezen naar het Elkerliek ziekenhuis. De voorbereiding op de behandeldag is online via de Elkerliek behandelapp. Onder meer via een voorlichtingsfilm krijgen patiënten een goede indruk van wat er precies gaat gebeuren. Pascal Teeuwen is een van de vier gespecialiseerde chirurgen die nauw betrokken is: “Deze strategie past bij het Elkerliek als nationaal verwijscentrum voor buikwandbreuken. Patiënten worden in de ochtend verwacht op de polikliniek chirurgie en worden daar gezien door de chirurg. Samen met de patiënt bespreken we de operatietechniek. In de meeste gevallen kan een kijkoperatie worden uitgevoerd via drie kleine sneetjes in de buik.”

Na het gesprek met de chirurg wordt de wijze van anesthesie besproken en vervolgens meldt de patiënt zich op de dagbehandeling. Na de operatie van ongeveer een half uur kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. Na twee weken volgt een telefonisch nazorg gesprek.

Foto: Het team dat in het Elkerliek  ziekenhuis met de liesbreuken aan de slag gaat

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *