Elkerliek ziekenhuis in samenwerkingsverband oncologie

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen negen ziekenhuizen (waaronder het Elkerliek) en één radiotherapeutisch instituut is Zuidoost-Nederland de eerste grote regio die formele afspraken heeft gemaakt over de kwaliteit van oncologische zorg. De partners werken al geruime tijd met elkaar samen binnen het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). Nu is ook contractueel vastgelegd dat ze dezelfde procedures en werkwijzen volgen en samen de zorg verbeteren. Zo zijn patiënten via iedere instelling binnen het netwerk verzekerd van dezelfde oncologische zorg.

De eerste stappen richting dit grootschalige oncologienetwerk dateren al uit 2009. Toen gingen het Maastricht UMC+ en Maxima Medisch Centrum met elkaar samenwerken. In de jaren die volgden, sloten alle andere ziekenhuizen in Zuidoost-Nederland in hun eigen tempo aan. Met als resultaat nu tien gelijkwaardige partners met dezelfde missie: de beste oncologische zorg voor iedere patiënt in Limburg en Noord-Brabant.

Dichtbij huis
Uitgangspunt is dat iedere patiënt dichtbij huis, in zijn eigen ziekenhuis behandeld wordt. Alleen als het nodig is, wordt iemand verwezen naar een andere instelling binnen OncoZON met meer expertise. Het hart van het netwerk vormen de regionale tumorwerkgroepen. Daarin gaan professionals van alle ziekenhuizen met elkaar in gesprek om samen te werken aan de beste zorg. Ze maken protocollen, delen nieuwe inzichten, passen deze toe en doen mee aan wetenschappelijk onderzoek. Ook de patiënten zijn in deze tumorwerkgroepen vertegenwoordigd.

Samenwerkingspartners
De samenwerkende partners binnen OncoZON zijn het Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis Roermond, Maastricht UMC+, Maastro, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna Ziekenhuis, Viecuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum.

Magazine
Ter gelegenheid van de samenwerkingsovereenkomst is een magazine verschenen. Hierin komen onder andere patiënten, artsen, verpleegkundigen en bestuurders aan het woord over hun ervaringen binnen OncoZON. Het magazine is te lezen op www.oncozon.nl.

Foto: Via Elkerliek ziekenhuis

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *