“EnergieHuis Slim Wonen: ‘Ook zo geschrokken van de energietarieven?’

Over energie besparen en daardoor de kosten te drukken kunnen mensen (gratis) voorlichting krijgen bij het EnergieHuis Slim Wonen. Deze voorlichting is onafhankelijk en objectief. Ook zijn er thema-avonden over isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, of subsidies en financieringen. Ook hiervoor kannen belangstellenden zich gratis inschrijven. Soms is het ook handig een energiecoach aan huis te laten komen voor een warmtescan bij huizen ouder dan 1990. Daarvoor moet wel een kleine onkostenvergoeding worden betaald. Op energiehuisslimwonen kunnen mensen een handige zelftest doen via Slim Starten, waaronder de eigen woning QuickScan.

De energietarieven voor elektriciteit en gas zijn de laatste tijd enorm gestegen. Vooral mensen die een variabel tarief hebben krijgen daardoor te maken met een flink hogere energierekening. Met een vast tarief voor meerdere jaren merk je er nog niet veel van, maar na afloop van de vaste periode natuurlijk wel. De overheid probeert de energielasten voor de gebruikers een beetje in de hand te houden door een verhoging van de teruggave energiebelasting. Maar aan het eind van de streep blijft nog altijd een fors hogere energierekening over.

Energie besparen

De beste manier om de energierekening omlaag te brengen is nog altijd energie besparen. Energie besparen kun je op verschillende manieren aanpakken, maar altijd is het startpunt isoleren: zorg dat er geen warmte weg lekt uit je woning naar buiten.
Door heel eenvoudige maatregelen zoals tochtstrips, kierdichting, deurborstels, radiatorfolie enz. bespaar je al gauw 10-15 procent, zonder veel kosten. Ook gedrag, zoals bijvoorbeeld korter douchen en geen ruimten verwarmen waar je niet verblijft, draagt bij. En, als je nog ouderwetse gloeilampen hebt, vervang deze dan onmiddellijk door ledlampen en bespaar 70 procent elektra voor verlichting. Op de website van Energiehuis Slim Wonen kun je bij Slim starten lezen hoe je heel gemakkelijk de maximum temperatuur van het ketelwater terug kunt brengen naar 60 oC. En daardoor 5-10% gasverbruik per jaar kunt besparen.

Woning isoleren 

De volgende stap is isoleren van muren, vloer, dak en ramen. Dit zijn maatregelen die natuurlijk veel meer kosten, maar die je, zeker bij de hogere energieprijzen, ook weer vrij snel terug verdient.
Pas als je de isolatie van jouw huis op orde hebt, kun je het huis verder verduurzamen door bijvoorbeeld het aanschaffen van een (hybride)warmtepomp. Eventueel gecombineerd met de bestaande gasketel voor geval het (oudere) huis niet echt goed is te isoleren. De extra elektriciteit die nodig is, wek je natuurlijk op met zonnepanelen op het eigen dak, of door deelname aan een gezamenlijk zonnepark.

Programma en spreekuren januari en februari
O elke di- wo- do- vrijdag van 13:00 tot 17:00 en za van 10:00 tot 13:00 uur (Bezoek of Afspraak)
O elke di- wo-  do- vr- za op dezelfde tijden: vrije inloopspreekuren voor korte vragen.
O op di-  do 13.00-17.00 uur: telefonische vragen via 085 – 0410041
O ma 31 januari: 19:30 uur thema-avond “Slim Isoleren”.
O ma 14 februari: 19:30 uur thema-avond “Zonnepanelen”
O ma 28 februari: 19:30 “QuickScan van eigen woning” (Zoom workshop).

Inschrijven thema-avonden: www.energiehuisslimwonen.nl/agenda
Afspraak maken: www.energiehuisslimwonen.nl/afspraak
Bezoekadres: Torenstraat 3 Helmond
Inloopspreekuren in de regio: www.energiehuisslimwonen.nl/contact/

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *