Vanwege geplande nieuwbouw, is er weer een stukje historie uit het centrum verdwenen. Dit keer betreft het de sloop van  gebouwen, die stonden in het gebied Kerkstraat Zuid, het Beugelsplein en de Zuid Koninginnewal.

Dit artikel gaat over het laatste stukje van de Kerkstraat, dat vanwege de aanleg van de Kasteel Traverse werd afgescheiden en dus  in feite van het stadscentrum werd geïsoleerd. Ik ben met deze reportage  in 1900 begonnen en het eindigt in 2020. Ik heb nog een aantal  foto’s uit mijn archief naar voren weten te halen en deze nu in deze verlopige serie geplaatst. Het geeft een beeld van de historie van de Kerkstraat Zuid, met het plein en de Wiel, tot aan het Groenewoud. Ook kijken we wie er zo’n beetje gewoond en gewerkt  hebben in die 120 jaren.

In 1900 waren er woningen en ook bedrijfjes zoals, de panden van Grossierderij E.van Meurs, de winkel van de weduwe  Slooten, de woning van het hoofd van de openbare lagere school, en de firma Jos L. van der Meulen-Ansems, smederij en autobedrijf. Frontaal is er zicht op het postkantoor, dat op het moment van de opname in gebruik was door de Helmondse Bank. Rechts daar van het pand van B. Sprengers en zonen. Dit laatste pand staat aan de Wiel ( zie de foto). Een andere foto is genomen vanaf het Beugelsplein in de richting van de ‘Markt’. Deze opname is gemaakt, tijdens de Handel en Industrie tentoonstelling. Op de rechterhoek zit bakker Neervens en  links op hoek zit  Bonnemaijers met zijn drogisterij en we zijn dan inmiddels alweer in 1933 aangeland.

Een twintigtal jaren later was er ook het fotobedrijf van Meulendijks gevestigd. In 1974 is de foto van de Kerkstraat Zuid met linksvoor het garagebedrijf van Jan van der Meulen en links achter het woninginrichting  Roelofs. In de kelder bij Roelofs hebben de Engelsen in de oorlog zich mogen verschansen. De kelder stond vol met tekeningen van hen. Oma Roelofs heeft in begin van de oorlog nog haar radio terug gehaald op het postkantoor. Deze gebouwen zijn zo’n 15 jaar geleden door makelaar Paul van Wetten aan bouwbedrijf Hendriks Coppelmans verkocht. Uiteindelijk zijn al die gebouwen die er aan de Wiel en verderop naar het Beugelsplein gesloopt en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw voor de huidige Vlisco. Nu in 2020 is de andere kant aan de beurt voor  sloop en gaat plaats maken voor nieuwbouw in de vorm van appartementen. Van de historie van de Kerkstraat Zuid is nu niks meer te zien.

Op de hoek Kerkstraat-Zuid/Beugelsplein in Helmond komen 44 appartementen. Deze toekomstige appartementen zullen gaan vallen in de categorie van  sociale huur.

De nieuwe appartementen die worden gebouwd door Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden en worden eigendom van woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven. Het gaat hier om appartementen voor één of twee personen. Zoals het nu uit ziet, zal er met de bouw van de appartementen begin 2021 gestart worden en zijn de woningen begin 2022 klaar.

Tekst en foto’s , Henk van Dijk  en RHC

                                                                                  

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Gert H.M. Bouten Reply

    Alweer een prachtige en overzichtelijke fotorapportage met een duidelijke tekst van Henk. Als import Helmonder heb ik een duidelijk beeld gekregen hoe het er destijds in dat gedeelte van de stad uitgezien moet hebben. Veel dank hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *