Europese kampioenen kanopolo gehuldigd in Helmond

Ze spelen al zeker vijf jaar samen kanopolo bij hun club De Helmvaarders op de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Een hechte groep meiden die de basis vormt van het Nederlands damesteam onder 21 jaar. De ploeg die zaterdag Europees kampioen werd in Duitsland. Wendy Huizinga (17), Femke Huizinga (19), Jelske Kuijpers (18), Lise Manders (17), Karlijn Bruggink (18) en reserve Maimoende Formanoij; zij brachten vijf gouden plakken naar Helmond. Woensdagavond werden de speelsters door de club gehuldigd voor hun bijzondere prestatie.

Er waren tientallen familieleden en vrienden naar het clubhuis gekomen om de kampioenen te eren. Sportwethouder Harrie van Dijk sprak namens de gemeente lovende woorden voor het historische prestatie van de Helmondse speelsters. “Nooit eerder behaalde de 85-jarige kanovereniging zo veel gouden medailles tijdens een evenement.”

De wethouder had zijn huiswerk gedaan en de wedstrijden van Oranje thuis vanaf de bank gevolgd via een livestream. Hij schetste dat het achtkoppige team met de vijf Helmonders in het toernooi groeide . “Zowel in de halve finale tegen favoriet Frankrijk als in de finale tegen Duitsland maakte ze een achterstand goed. “Het leek wel rugby op het water, zo hard werd er voor elk punt gevochten.”

Het kanopolo team dat zaterdag Europees kampioen werd in Duitsland.

Niet voor watjes

“Onze sport is inderdaad niet voor watjes”, lacht aanvoerder van Nederland Wendy Huizinga. “Polo op het water gaat er hard aan toe, we dragen helmen en zwemvesten.” Een bal moet vanuit de kano in een doel worden geworpen; het lijkt simpel maar er zijn bijna geen regels. “Het is een heel fysieke sport met veel duels, waarbij kracht belangrijk is. Het komt amper voor dat we zónder blauwe plekken van het water komen.”

Topscorer

Wendy was tijdens het EK met twaalf doelpunten topscorer van het Nederlands team. Misschien niet helemaal toevallig want tijdens de aanval speelt ze in de spits. Sinds twee jaar draagt ze de aanvoerdersband bij Jong Oranje, een rol die niet natuurlijk kwam maar die wel bevalt. “Ik vind het leuk om als de leider op het water de lijnen uit te zetten. Maar gemakkelijk is het niet altijd omdat het soms leidt tot rivaliteit met mijn zus Femke, die ook in ons team zit.” Wendy en Femke waren negen en elf jaar oud toen ze kanopolo leerden kennen tijdens een familievakantie in Frankrijk. “We waren op slag verliefd en onze pa ontdekte dat deze sport ook in Helmond mogelijk was”. De rest is geschiedenis.

Bij de huldiging waren tientallen vrienden en familieleden aanwezig.

Familieclub

Voorzitter François Kuijpers van HWC De Helmvaarders is trots op de ‘gouden vrouwen’, onder wie zijn dochter Jelske. Volgens hem is het clubsucces terug te voeren op een bijzonder moment, een jaar of zeven geleden. “Toen was er ineens uit het niets een groep van jeugdtalenten die tegelijkertijd begon met kanopolo. Ze trainden gezamenlijk onder zeer goede begeleiding, motiveerden elkaar en werden massaal gesteund door de ouders.” Dit familiegevoel zorgde ervoor dat er jarenlang amper leden zijn gestopt en dat heeft de basis gelegd voor deze prestatie.”

Ambitie

Het behalen van het Europees kampioenschap in Duitsland kwam zaterdag wat onverwacht; maar het smaakt voor Wendy wel naar meer. “Volgend jaar zijn we geplaatst voor het wereldkampioenschap in China.” Wendy hoopt dat dezelfde succesvolle ploeg dan bij elkaar blijft. We hebben allemaal de juiste leeftijd om nog een keer uit te komen voor het team onder 21 jaar.”

 

Foto’s: Hans Choufoer + Facebook De Helmvaarders

Bovenste rij: Wendy Huizinga (17), Femke Huizinga (19), Maimoende Formanoij (reserve)

Onderste rij: Jelske Kuijpers (18), Lise Manders (17), Karlijn Bruggink (18)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *