Foto’s Alex Webb bij Museum Helmond

Foto’s Alex Webb te zien bij Museum Helmond

In Kunsthal Helmond presenteren we van 25 maart tot en met 24 september een nieuwe fotografietentoonstelling over het werk van Magnum fotograaf Alex Webb (San Francisco, 1952). Op 25 maart vindt tevens een (Engelstalig) interview plaats met Alex Webb in Kasteel Helmond.

Deelnemen aan het interview

Het interview met Alex Webb, wordt gehouden door conservator (Hedendaagse kunst) Frank Hoenjet, en vindt plaats van 13.30-14.30 uur in Kasteel Helmond. Interesse? Aanmelden is verplicht en kan via Interview met Alex Webb (museumhelmond.nl). Je vindt hier meer informatie over het interview, aanmelden en de kosten om deel te nemen. Webb zal tevens signeren na afloop van het interview. Ook is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen aan de fotograaf en de tentoonstelling in de nabij gelegen Kunsthal te bekijken.

Dynamische straatfoto’s

Alex Webb is wereldberoemd om zijn levendige en dynamische straatfoto’s. Museum Helmond heeft de primeur om voor het eerst een overzicht van Webbs oeuvre te tonen dat meer dan veertig jaar fotografie omvat. In de tentoonstelling Alex Webb Errand and Epiphany, photographs 1978-2022 tonen de foto’s van Webb de wereld als een bijzondere plek waar het alledaagse zich soms als iets buitengewoons openbaart. We zien kinderen die op een straatfeest naar zeepbellen grijpen, inwoners van Haïti die ondanks alle ellende hun dagelijkse leven voortzetten of een meisje op straat dat haast jongleert met vers bereide felgekleurde suikerspinnen.

Rijke, verzadigde kleuren

Alex Webb behoort tot de tweede generatie pioniers van de kleurenfotografie. Zijn foto’s worden gekenmerkt door rijke, verzadigde kleuren. Regelmatig worden ze doorsneden door krachtige schaduwen. Zijn nieuwsgierigheid voert hem steeds naar grensgebieden, de randen van samenlevingen: plekken waar culturen samenkomen, soms botsen, soms versmelten. Webb is steeds weer gefascineerd door de vreemdheid en complexiteit van deze wereld.

Raadselachtige locaties

De fotograaf past regelmatig het perspectiefprincipe toe waarbij diepte vooral gesuggereerd wordt door de gefotografeerde figuren, objecten of handelingen bewust achter elkaar te plaatsen. De locaties die Webb fotografeert zijn soms raadselachtig. Hij is een meester in het vangen van een plotselinge mise-en-scene van meerdere personages binnen één kader, een kortstondig moment waarin alles klopt. Zijn foto’s zijn voor verschillende interpretaties vatbaar.

 Grootformaat foto’s

De expositie presenteert circa 80 grootformaat foto’s, gemaakt op de Caraïben, Haïti, Mexico, Cuba, Latijns-Amerika, Europa en de VS. Daarnaast kun je op zaal doorlopend zijn korte film bekijken over Istanbul: “de stad van honderd namen: Aziatisch en Europees, oud en modern, Islamitisch en seculier,” aldus Webb.

“I only know how to approach a place by walking, for what does a street photographer do but walk and watch and wait and talk, and then watch and wait some more, trying to remain confident that the unexpected, the unknown, or the secret heart of the known awaits just around the corner”, aldus Alex Webb over zijn werkwijze als straatfotograaf.

Biografie
Alex Webb (San Francisco, 1952) studeerde geschiedenis en literatuur aan de Harvard University en volgde daarnaast fotografielessen bij de Amerikaanse fotograaf Charles Harbutt. Grote inspiratiebronnen van Alex Webb zijn onder meer Henri Cartier-Bresson, Robert Frank en Garry Winogrand. Van ieder van hen nam hij iets over zoals het gevoel voor het ‘beslissende moment’, beeldrijm en een antenne voor de alledaagse, stedelijke realiteit. Maar geen van hen paste kleurenfotografie toe. Webb ging daartoe over in 1978, toen hij erachter kwam dat zwart-wit fotografie niet werkte in landen die baden in de zon, zoals Haïti en Mexico.

Alex Webb woont in de Verenigde Staten en is sinds 1979 volwaardig lid van het beroemde collectieve fotoagentschap Magnum Photos, dat 75 jaar geleden werd opgericht door onder meer Henri Cartier-Bresson en Robert Capa. Webb won diverse prijzen en onderscheidingen, zoals de Guggenheim Fellowship (2007) en National Endowment for the Arts (1990, VS). Hij publiceerde onder meer in The New York Times Magazine, Stern and National Geographic. Webb stelde meer dan 15 fotoboeken samen, ook werkt hij regelmatig samen met zijn partner en dichter/fotograaf Rebecca Norris Webb. Samen brachten zij verschillende fotoboeken uit, waaronder Memory City (2014) en Brooklyn: The City Within  (2019).

Over Museum Helmond

Kunsthal Helmond maakt deel uit van Museum Helmond, samen met Kasteel Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 -15minuten lopen naar Kunsthal Helmond. Parkeren kan parkeergarage Boscotondo die zich onder de Kunsthal bevindt. Ga naar www.museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma. M

Datum

25 mrt 2023
Verlopen!

Tijd

De hele dag
Kunsthal Helmond

Locatie

Kunsthal Helmond
F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond
Museum Helmond

Organisator

Museum Helmond
Telefoon
0492-587716
E-mail
info@museumhelmond.nl
Site
https://museumhelmond.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *