Open monumentendag bij Kasteel Helmond

Op 10 en 11 september is het weer zover, dan is het Open Monumentendag en staan de poorten van Kasteel Helmond wagenwijd open voor iedereen. Iedere dag van 10-17.00 uur. De toegang is gratis, dat is mooi meegenomen! Het landelijke thema is duurzaamheid, echt een onderwerp van deze tijd.

Spelen en speuren

In ieder geval is er volop ruimte om op z’n middeleeuws te spelen op de binnenplaats van het kasteel, of leuke speurtochten te doen door de kelders.

Wat gebeurde er in … de steentijd?

Dat kun je gaan zien in een charmante tentoonstelling ‘Duurzaam leven in de steentijd’ in het kasteel, gemaakt door stadsarcheoloog Theo de Jong. De steentijdperiode bestrijkt de langste periode van het menselijk bestaan. Vanaf het begin van de mensheid, zo’n 1,5 miljoen jaar geleden, tot ongeveer 5500 jaar geleden leefden mensen van de opbrengst van de natuur en het land. Ze verzamelden vruchten, bladeren en wortels van wilde planten en ze jaagden op wilde dieren. Ook in Helmond zijn diverse vindplaatsen met sporen van jagers en verzamelaars uit de steentijd.  Dikwijls is dat een hogere zandrug nabij een riviertje. Zo zijn er vindplaatsen bij Achterste Beersdonk, bij Vlierden, bij Binderen en bij de Eenselaar in Stiphout. In vitrines kun je allerlei stenen werktuigen bewonderen zoals stenen bijlen. Ook botresten van dieren, houtskoolresten van een haardvuurtje, maalstenen en reconstructies van bijlen van gewei en steen.

Doe ook zeker mee met leuke en leerzame activiteiten zoals maak je eigen grottekening met houtskool en laat zien hoe jij zou leven in de steentijd. Verder vindt de stadsarcheoloog het tof als je hem vragen stelt over de steentijd. Hij weet er alles van en is een geboren verhalenverteller!

Van vuursteen tot gereedschap

Heel passend bij de mini tentoonstelling van stadsarecheoloog Theo de Jong over de steentijd, kun je dit weekend ook leren hoe je vuursteen kunt bewerken tot gereedschap. Jeroen Snelten doet het je voor in de demonstratie Vuursteen bewerken. Jeroen is amateur steentijdarcheoloog en experimenteel steenbewerker. Gepassioneerd als hij is heeft hij veel kennis in huis en beschikt hij over een grote verzameling vuursteen. Steek de handen maar uit de mouwen!

Kasteel in Brand!

En ga ook zeker een tour doen over de eeuwenoude zolder van het veertiende-eeuwse stadskasteel. Daar vertellen mysterieuze stemmen en schimmen je over het waargebeurde verhaal van de grote kasteelbrand in 1549. Doe van te voren ook even het bordspel XL, want wie oh wie zit er achter de kasteelbrand…?

Freule Emelie

Je ontmoet deze beweeglijke jonge dame van adel door een bezoekje te brengen aan haar interessante levensverhaal. Emelie Wesselman van Helmond heette ze, en ze was de dochter van de laatste kasteelheer. Ze reisde graag en deed er ook verslag van. Dit en meer ga je zien in de tentoonstelling op de eerste vedieping in het kasteel.

Boek Kasteel Helmond

Dwaal op je gemak door het kasteel, de grootste waterburcht van Nederland. Op je tour door het kasteel kom je topstokken tegen uit de stadshistorische collectie, echte pareltjes! En je leert meer over dit kasteel aan de hand van verhalen en audiovisuele presentaties. Wil je alles nog eens goed nalezen over de mensen die woonden in ons kasteel en wat er allemaal gebeurde in de eeuwen? Schaf dan het kasteelboek aan dat je voor een mooi prijsje kunt kopen in de kasteelwinkel.

 Over Museum Helmond

Kasteel Helmond maakt deel uit van Museum Helmond, samen met Kunsthal Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 -15 minuten lopen naar Museum Helmond. Parkeren kan op 3 minuten lopen van het kasteel of onder de parkeergarage Boscotondo die zich onder de Kunsthal bevindt. Ga naar www.museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.m naar

Bronfoto: Fotostudio5700.nl

Datum

10 sep 2022
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Locatie

Kasteel Helmond
Kasteelplein 1 5701 PP Helmond
Museum Helmond

Organisator

Museum Helmond
Telefoon
0492-587716
E-mail
info@museumhelmond.nl
Site
https://museumhelmond.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *