A. Roiter NOW

In gedachten afreizen naar onontdekte oorden, of jezelf fysiek verplaatsen naar de andere kant van de wereld. Dit zijn twee manieren om te reizen en de beeldend kunstenaar Andrei Roiter (1960) beoefent beide vormen. Dat reizen een belangrijk gegeven is in zijn werk wordt zichtbaar door de koffer die vaker terugkeert. In de koffer kan Roiter zijn hele hebben en houwen bijeen brengen.

Wereldburger

Roiter is een wereldburger en voelt zich tegelijkertijd overal en nergens ter wereld thuis. Hij is voortdurend onderweg en schippert tussen het heden en het verleden; tussen realiteit, dromen en herinneringen.

Kijkje in zijn hoofd

Het maken van kunst is voor Roiter een manier om ongrijpbare gevoelens als melancholie, nostalgie, angst en hoop in soms heldere en soms poëtische vormen te gieten. Hij gaat op intuïtieve wijze te werk. De ‘props’, driedimensionale objecten, die Roiter zelf maakt worden soms letterlijk verwerkt in zijn schilderijen. Naast deze objecten maakt Roiter op zijn dagelijkse wandelingen foto’s die later, in het atelier, de inspiratie vormen voor de werken die hij maakt.

Tijdens de tentoonstelling krijg je als toeschouwer de kans om een kijkje te nemen in het hoofd van de kunstenaar en word je meegenomen op zijn reis.

Biografie

Andrei Roiter werd in 1960 in Moskou geboren. Tegenwoordig werkt hij in Amsterdam, en tot 2021 zowel in Amsterdam als New York. Roiters grootouders waren verbannen naar één van de zogeheten ‘Goelags’, de beruchte strafkampen in Siberië. Daar werden ook de ouders van Roiter geboren. Zij leerden elkaar kennen tijdens het voortgezet onderwijs. Roiter groeide op in Moskou in de jaren voor de Perestroika, de periode van grotere vrijheden onder Gorbatshov. Na 1989 viel de Sovjet-Unie geleidelijk uiteen in meerdere, relatief onafhankelijke staten zoals Georgië en Oekraïne. De opening naar het Westen die rond 1989 inzette, benutte Roiter meteen door deelnames aan exposities in de Verenigde Staten en in Amsterdam.

Datum

25 nov 2022
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Tickets
Kunsthal Helmond

Locatie

Kunsthal Helmond
F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond
Categorie
Museum Helmond

Organisator

Museum Helmond
Telefoon
0492-587716
E-mail
info@museumhelmond.nl
Site
https://museumhelmond.nl/
Tickets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *