Aquavit

Twaalftal kunstenaars presenteren meer dan 100 aquarellen
Op zondag 6 maart om 15.00 uur opent in de exporuimte van De Cacaofabriek in Helmond de tentoonstelling Aquavit. De tentoonstelling geeft met het werk van 12 kunstenaars en meer dan 100 aquarellen een overzicht van de vitaliteit van de hedendaagse aquarel. De tentoonstelling loopt tot en met 29 mei. De opening zal worden verricht door Niels van Maanen, conservator prenten en tekeningen 20e en 21e eeuw van het Rijksmuseum.

Aquavit is een lofzang op een medium dat in de negentiende eeuw furore maakte onder grote kunstenaars zoals William Turner, maar nu vooral bekend staat als een medium voor amateurkunstenaars. Samenstellers Ludo van Halem (curator) en Caren van Herwaarden (beeldend kunstenaar) vinden het daarom de hoogste tijd voor een grootse rehabilitatie.
Voor Aquavit selecteerden zij 12 gerenommeerde kunstenaars: Nour-Eddine Jarram, Paul Faassen, Maria Roosen, Aline Thomassen, Joris Geurts, Nan Groot Antink, Caren van Herwaarden, Henri Jacobs, Arno Kramer, Q.S. Serafijn, Jolanda Schouten en Ina van Zyl.

Aquavit geeft met meer dan 100 aquarellen een breed overzicht van verschillende thema’s en benaderingen binnen het medium, van politiek tot filosofisch, met de mens of de natuur als onderwerp, figuratief of juist balancerend op de grens van abstractie.

Tot voor kort vroeg de aquarel vanwege haar specifieke eigenschappen om een bescheiden formaat: het opspannen van natgemaakt papier op handzame houten panelen zorgt voor een gelijkmatige opdroging van de verf. Inmiddels is aquarelpapier verkrijgbaar op zeer grote formaten – tot aan rollen van 1.5 x 10 meter – die niet meer opgespannen kunnen worden. De ruimtelijke kwaliteit en het heldere licht in De Cacaofabriek in Helmond maken het mogelijk om onverwachte, verrassende aspecten van de hedendaagse aquarel te laten zien op zowel de allergrootste formaten als in omvangrijke reeksen en ensembles.

Educatief randprogramma
Tijdens de duur van Aquavit organiseert De Cacaofabriek rond de aquarel een scala van (educatieve) activiteiten zoals workshops, lezingen, portfoliobesprekingen en rondleidingen. De deelnemende kunstenaars spelen hierin een actieve rol. Meer informatie hierover volgt.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  seconden

Datum

21 mei 2022

Tijd

De hele dag
De Cacaofabriek Expo

Locatie

De Cacaofabriek Expo
Cacaokade 1 Helmond
Site
https://cacaofabriek.nl/expo
De Cacaofabriek

Organisator

De Cacaofabriek
Telefoon
0492-529009
E-mail
info@cacaofabriek.nl
Site
https://cacaofabriek.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.