Heropening Industrieel Atrium in Helmond

Erfgoedmiddag-Het industrieel Atrium Helmond

Het industrieel Atrium| Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

De donderdagmiddag wordt in Helmond dé middag voor het Industrieel Erfgoed van Helmond en omstreken. Waarom? vraag je je misschien af. De nijverheid en industrie in Helmond waren in het verleden van grote betekenis voor de stad. Zo had Helmond veel eerder ambachtsgilden dan Tilburg en Eindhoven. De Helmondse ambachtsgilden exporteerden bovendien textielgoederen tot ver over de landsgrenzen, zelfs tot het verre Oosten en Suriname.

Helmond stond in die tijd ook bekend als ‘hoeden-, klokken- en ijzerstad’. Helmondse industriëlen werden beloond met eclatante prijzen voor hun inzendingen op wereldtentoonstellingen in Parijs, Philadelphia en London. De Helmondse producten werden ook in de negentiende en twintigste eeuw wereldwijd verkocht. In die tijd waren er in Helmond al twee industriële ondernemingen gevestigd die tot de honderd grootste bedrijven van Nederland behoorden. Bovendien bezat Helmond tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw drie van Europa’s grootste Turkse roodververijen.

Maar er is meer. Helmond groeide in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw uit tot de derde grootste textielstad van Nederland op het gebied van de productie en afzet van katoen. Zelfs Koninklijke Hoogheden met hun gevolg en regeringsleiders werden tijdens de opening van de beroemde Delta Werken door een Helmonds bedrijf vervoerd. Nu nog zijn er industriële bedrijven in Helmond gevestigd die met hun producten de wereldmarkten beheersen en zelfs marktleider zijn. Ook kent Helmond een aantal bedrijven die het predicaat ‘Koninklijk’ heeft verworven en dat met trots uitdraagt. Dat alles is reden genoeg om aandacht te schenken aan de geschiedenis van het Industrieel Erfgoed van Helmond. Het Industrieel Atrium roept dan ook de donderdagmiddag uit als dé middag voor het industrieel erfgoed van Helmond en omstreken en heeft daarvoor diverse programma’s ontwikkeld die je tijdens die middag kunt bijwonen, zien en beleven, en waarvan je kunt leren.

HET PROGRAMMA VAN DE INDUSTRIELE ERFGOED MIDDAG BESTAAT UIT:

– Demonstraties op oude werktoestellen en apparaten.
– Korte films over de industrie van vroeger op beeldschermen.
– Kennismaking met de sfeer van de stijlkamer /directiekamer van de negentiende eeuw.
– Boeken over textiel, metaal, energie en de boekdrukkunst.
– Industriële collecties met uitleg van onze gastheer of gastvrouw.
– Een serie van films over de historie van de individuele industriële Helmondse bedrijven.

Vanaf donderdagmorgen 1 september 2022 is Het Industrieel Atrium van 9.30 tot 12.00u wekelijks geopend voor een ontmoeting en kennismaking met onze teamleden. Onder het genot van een kop koffie kun je dan allerlei vragen stellen over het industrieel erfgoed van Helmond, de collecties bezichtigen en gratis jouw gepersonaliseerde boekenlegger laten drukken en in ontvangst nemen. De entree is €.3,50.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  seconden

Datum

25 apr 2024

Tijd

13:30 - 16:30
Industrieel Atrium Helmond

Locatie

Industrieel Atrium Helmond
Kanaaldijk N.W. 29 Helmond
Site
https://industrieel-atrium.nl/
Industrieel Atrium

Organisator

Industrieel Atrium
Telefoon
0492-535977
E-mail
info@industrieel-atrium.nl
Site
https://industrieel-atrium.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *