De internationale Dag van het Nationaal Park

Persbericht – dd. 17 mei 2023

Gratis rondleiding Peel aan Zee
met oeroud fossiel als aandenken

Museum Klok & Peel in Asten viert in het weekend van 27 en 28 mei samen met Nationaal Park De Groote Peel de internationale Dag van het Nationaal Park. Het museum biedt het publiek enkele gratis rondleidingen aan met als thema: ‘Peel aan Zee’. Als aanloopje naar het 50-jarige jubileum van de Collectie Peel trakteert het museum de deelnemers aan deze rondleidingen bovendien op een heel bijzonder aandenken: een stukje fossiel gesteente dat tot 10 miljoen jaar oud kan zijn!

De rondleidingen starten zowel zaterdag als zondag om 13.30 en 15.00 uur. Ze worden verzorgd door rondleider Marleen Starke en duren een half uur. Museumbezoekers schrijven zich bij binnenkomst aan de museumbalie in. Ten overvloede: de rondleidingen zijn gratis, maar bezoekers betalen wel de normale entree voor het museum. Per Peel aan Zee-rondleiding kunnen maximaal 20 personen deelnemen, dus het aantal deelnemers is gelimiteerd. Zoals bij dergelijke aanbiedingen gebruikelijk: vol is vol.

Terug naar de wortels

Op de keper beschouwd is de Internationale Dag van het Nationaal Park woensdag 24 mei. In 1909 werd op die datum het allereerste nationale park van Europa ingesteld, het park Sarek in Zweeds Lapland. Omdat die doordeweekse dag niet handig is voor verjaardag activiteiten, kiezen de meeste Nederlandse parken voor een viering in het voorafgaande of daaropvolgende weekend. Landelijk staat de feestdag in het teken van het thema ‘Terug naar de wortels’.

Museum Klok & Peel heeft die wortels wel héél diep uitgegraven, namelijk uit De Brink in Liessel. De diepteafgraving van de kalkzandfabriek aldaar, heeft behalve grote hoeveelheden kiezel ook talloze fossielen prijsgegeven. Ze bewijzen dat de huidige Peel miljoenen jaren geleden aan zee lag.

Hoe ons kustgebied er toen uitzag wordt in Museum Klok & Peel op een buitengewoon aansprekende manier in beeld gebracht. Als aandenken aan de rondleiding krijgen de deelnemers bovendien een van deze fossielen uit Liessel mee. Ook voor mensen die op 27 en 28 mei de gratis rondleidingen mislopen, is de permanente expositie De Peel aan Zee een museale traktatie
van formaat!

Meer info: www.museumklokenpeel.nl

Fotobijschrift

De Peel aan Zee, een traktatie in Museum Kok & Peel

Foto: Rob Fritsen

 

 

Datum

19 mei 2023
Verlopen!

Tijd

08:00 - 18:00
Museum Klok & Peel

Locatie

Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23 5721 WC Asten
Categorie
Museum Klok en Peel

Organisator

Museum Klok en Peel
Telefoon
+31 493 691865
E-mail
info@museumklokenpeel.nl
Site
https://museumklokenpeel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *