No more heroes / Kunst van de jaren tachtig

Van 23 maart tot en met 15 september staat Museum Helmond/Kunsthal weer in het teken van kunst uit de eigen collectie modern en hedendaagse kunst. De tentoonstelling No more heroes kun je bezoeken in de benedenzaal.

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw draait het om economische neergang, anarchie, de dreiging van atoomwapens, doemdenken en weinig perspectief. Maar het is ook de tijd van new wave, een grote vrijheid in denken en een houding wars van status. Ook in de kunst brengt het veel vrijheid: strenge dogma’s en strakke stijleisen worden omvergeworpen. Daar komen wilde penseelstreken en verf in felle en intense kleuren voor in de plaats. Kunstenaars werken weer meer vanuit hun gevoel in plaats van vanuit het hoofd.

Graffiti in musea

Dit decennium staat de kunst in het teken van een terugkeer naar de schilderkunst. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn het vooral de jonge kunstenaars die het penseel oppakken en het gebruiken om de wereld om hen heen én haar geschiedenis op het doek vast te leggen. Amerikaanse graffitikunstenaars krijgen voor het eerst een podium in de galerie of het museum. De industriële spuitverf verplaatst zich van de metrodeuren naar het doek of de museummuur.

In deze jaren is de basis gelegd voor de collectie moderne en hedendaagse kunst. Er is werk aangekocht op het scherpst van de snede. Museum Helmond behoort tot de een van de weinige plekken in Nederland waar de schilderkunst van de jaren tachtig zo goed vertegenwoordigd is: van graffiti tot neo-expressionistische stromingen als Figuration Libre en de Neue Wilden.

The Strangles

Zo’n veertig jaar later kijken we terug op deze periode en tonen we een keuze uit de omvangrijke collectie die in de periode 1978 – 1988 is aangekocht. De titel van de tentoonstelling, ‘No more heroes’, is geleend van een nummer van The Stranglers, en verwijst naar deze bijzondere periode waarin vrijheid, weinig regels en anarchie hoogtij vieren. Met werk van onder andere René Daniëls, Blade, Rammellzee, Reinier Lucassen, Roger Raveel, Alphons Freijmuth, Milan Kunc , Robert Combas, François Boisrond en Chuck Nanney.

Entree:

Volwassenen 12,00
Kinderen t/m 3 jaar GRATIS
Vrienden, Vereniging Rembrandt, ICOM, VriendenLoterij VIP-KAART GRATIS
Museumkaart GRATIS
Kinderen 4 t/m 17 jaar, studenten t/m 25 jaar, CJP 6,00
 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  seconden

Datum

14 apr 2024

Tijd

10:00 - 17:00

Kosten

€ 12,00

Meer Info

Lees meer
Kunsthal Helmond

Locatie

Kunsthal Helmond
F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond
Categorie
Museum Helmond

Organisator

Museum Helmond
Telefoon
0492-587716
E-mail
info@museumhelmond.nl
Site
https://museumhelmond.nl/
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *