Tentoonstelling Uniform bij Museum Helmond

Uniform

Haarnetjes, witte jassen, overalls, klompen, schoenen met stalen neuzen, witte boorden en maatpakken. Het uniform kent vele verschijningsvormen en geeft iets prijs over rol, functie en autoriteit. Het uniform maakt mensen gelijk; uniform. Maar is dat eigenlijk wel zo? En, hoe ziet het uniform van de toekomst eruit?

 

Maatschappelijke rol

Het gebruik van specifieke werkkleding is vaak praktisch van aard. Zo kan het een beschermende of hygiënische functie hebben; denk aan stofjassen, overalls of helmen. Maar het dragen van een uniform kan ook een sociale functie hebben. Bijvoorbeeld om uniformiteit en gelijkheid te benadrukken, of een merk te promoten. En hoewel het uniform mensen er hetzelfde laat uitzien, kunnen we er ook aan aflezen welke sociale en maatschappelijke rol iemand vervult.

 

Deelnemende kunstenaars

In de tentoonstelling Uniform die het museum toont in de benedenzaal van de Kunsthal, is werk te zien van onder anderen Peter Alma, Eva Besnyö, Edward Burtynsky, Caz Egelie, Tim Hollander, Bas Losekoot, Steve McCurry, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Pilvi Takala, Ari Versluis en Elly Uyttenbroek en Michael Wolf. De werken behoren veelal tot de museumcollectie, aangevuld met enkele bruiklenen.

 

Fotografie Alex Webb

In de bovenzaal van de Kunsthal is van 25 maart tot en met 24 september fotografie te zien van de Amerikaanse Magnumfotograaf Alex Webb (San Francisco, 1952), wereldberoemd om zijn levendige en dynamische straatfoto’s. Museum Helmond heeft de primeur om voor het eerst een overzicht van Webbs oeuvre te tonen dat meer dan veertig jaar fotografie omvat.

In de tentoonstelling Alex Webb Errand and Epiphany, photographs 1978-2022 tonen de foto’s van Webb de wereld als een bijzondere plek waar het alledaagse zich soms als iets buitengewoons openbaart. We zien kinderen die op een straatfeest naar zeepbellen grijpen, inwoners van Haïti die ondanks alle ellende hun dagelijkse leven voortzetten of een meisje op straat dat haast jongleert met vers bereide felgekleurde suikerspinnen. De expositie presenteert circa 80 grootformaat foto’s, gemaakt op de Caraïben, Haïti, Mexico, Cuba, Latijns-Amerika, Europa en de VS. Daarnaast kun je op zaal doorlopend zijn korte film bekijken over Istanbul: “de stad van honderd namen: Aziatisch en Europees, oud en modern, Islamitisch en seculier,” aldus Webb.

Biografie
Alex Webb (San Francisco, 1952) studeerde geschiedenis en literatuur aan de Harvard University en volgde daarnaast fotografielessen bij de Amerikaanse fotograaf Charles Harbutt. Grote inspiratiebronnen van Alex Webb zijn onder meer Henri Cartier-Bresson, Robert Frank en Garry Winogrand. Alex Webb woont in de Verenigde Staten en is sinds 1979 volwaardig lid van het beroemde collectieve fotoagentschap Magnum Photos, dat 75 jaar geleden werd opgericht door onder meer Henri Cartier-Bresson en Robert Capa. Webb won diverse prijzen en onderscheidingen, zoals de Guggenheim Fellowship (2007) en National Endowment for the Arts (1990, VS). Hij publiceerde onder meer in The New York Times Magazine, Stern and National Geographic.

Datum

15 apr 2023
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Lees meer
Kunsthal Helmond

Locatie

Kunsthal Helmond
F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond
Museum Helmond

Organisator

Museum Helmond
Telefoon
0492-587716
E-mail
info@museumhelmond.nl
Site
https://museumhelmond.nl/
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *