Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt in de cacaofabriek Expo

De afgelopen jaren hebben we onze leefomgeving beter leren kennen dan ooit tevoren. Alle hoeken en kieren van onze woning lijken inmiddels bekend, maar door intensief te kijken naar het alledaagse zie je soms iets bijzonders of leer je anders denken over het bekende. Voor de nieuwe tentoonstelling ‘Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt’ brengen collectief Zuiver. en kunsthistoricus Manus Groenen acht kunstenaars bij elkaar die in staat zijn precies dat te doen: het bijzondere in het alledaagse onder de aandacht brengen. De expositie is van 16 oktober t/m 27 november 2022 te zien in De Cacaofabriek Expo.

Het concept van ogenschijnlijk ‘niets’
De titel van deze tentoonstelling is ontleend aan een citaat van de experimentele Franse filosoof en schrijver George Perec (1936). Perec is een meester in het uitputtend beschrijven. Drie dagen lang, in oktober 1974, nam hij plaats in het Café de la Mairie in Parijs en stelde zich tot doel álles te noteren wat hij waarnam. Het resulteerde in 1975 in ‘Tentative d’épuisement d’un lieu parisien’ (poging tot uitputtende beschrijving van een plek in Parijs). “Mijn bedoeling op de volgende pagina’s was vooral al het andere te beschrijven: dat wat je gewoonlijk niet opmerkt, wat er niet toe doet: wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt, behalve tijd, mensen, auto’s en wolken.” Collectief Zuiver., bestaande uit kunstenaars Tyrell Kuipers en Jolijn van den Heuvel, ontwikkelde samen met kunsthistoricus en schrijver Manus Groenen het concept voor deze expositie.

Kunstenaars laten je anders kijken
Wat Perec onderzoekt is vaak zo alledaags dat het een ander niet eens op zou vallen, een eigenschap die hij deelt met de kunstenaars in deze tentoonstelling. In De Cacaofabriek Expo is werk te zien van Eleye Boerenkamps, Stijn ter Braak, Mischa Doorenweerd, Ruud Goedhart, Eva Hoonhout en Reinier Vrancken en ook van Tyrell Kuipers en Jolijn van den Heuvel van Collectief Zuiver. Deze kunstenaars treden hun leefomgeving gefocust of juist speels tegemoet en leggen daar aspecten van bloot die anders mogelijk onopgemerkt zouden blijven. Tegelijkertijd gaat het geheel over de wijze waarop wij de wereld om ons heen waarnemen en vastleggen in beeld en taal. Zij delen hun artistieke manieren van kijken die het publiek inspireren om te leren zien wat er gebeurt, wanneer er ogenschijnlijk niets gebeurt. Je hoeft niet per se op reis voor een nieuwe ervaring: met een nieuwe frisse blik is er nog genoeg te ontdekken in je eigen huis… en in deze tentoonstelling!

Publieksteksten in drievoud
In een ode aan Perec bieden we de bezoeker drie varianten van de publiekstekst aan als handreiking om de werken zo goed mogelijk te zien: een traditionele tekst door curator Manus Groenen, een zeer subjectieve poëtische tekst door dichter Huib Fens en een puur objectieve zakelijke beschrijving door een veilingmeester. Het is aan de bezoekers welke versie zij willen hanteren om de werken in deze tentoonstelling echt te kunnen zien.

Datum

16 okt 2022
Verlopen!

Tijd

13:00 - 17:00
De Cacaofabriek Expo

Locatie

De Cacaofabriek Expo
Cacaokade 1 Helmond
Site
https://cacaofabriek.nl/expo
De Cacaofabriek

Organisator

De Cacaofabriek
Telefoon
0492-529009
E-mail
info@cacaofabriek.nl
Site
https://cacaofabriek.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.