Evert Slegers centraal bij 94e editie Kunstlokaal42

De 94e editie van Kunstlokaal42 op woensdag 27 september staat geheel in het teken van de Helmondse kunstenaar Evert Slegers die deze maand 75 jaar is geworden. Slegers is vooral bekend als schilder van (vaak tragische) clowns. Te gast zijn Evert Slegers, kunsthistoricus Ger Jacobs en schrijver-redacteur/fotograaf Jan-Willem van den Enden. Samen zetten zij een spotlight op de jubilerende kunstenaar. De aanvang van Kunstlokaal 42 in Lokaal 42 aan de Markt is 21.00 uur en de toegang is gratis.

Wie kent hem niet? Met zijn onafscheidelijke alpinopet kun je hem nog dagelijks door de Helmondse binnenstad zien gaan. Zag je hem vroeger fietsend of wandelend voorbijkomen, tegenwoordig loopt Evert Slegers (75) met een rollator, want ook bij Evert slaan de jaren toe. Evert Slegers is geboren en getogen in Helmond en tekent en schildert al vanaf zijn twaalfde jaar. Op zijn veertiende begon hij als huisschilder, waarnaast hij ook schilderlessen nam bij de Brabantse kunstschilder Henk Bies (1928 – 2006). Vanwege een gebrek aan een gepaste vooropleiding lukte het hem niet om te studeren aan de kunstacademie. Hij is dus grotendeels autodidact. Hij wordt al snel gegrepen door de manier van werken van de expressionisten, een kunststroming die juist in de regio Deurne-Helmond populair was.

Eigen stijl

Op grond hiervan en op de inspiratie die hij opdeed tijdens zijn studiereizen naar Noord-Frankrijk, Parijs, de Provence, Zwitserland en Toscane ontwikkelde Slegers later een eigen stijl. Zijn oeuvre omvat landschappen, stillevens, abstracten, (zelf)portretten, figuren en clowns. De gebruikte technieken en materialen zijn divers. Van werken op papier, karton en op linnen in diverse schildertechnieken en penseeltekeningen tot acryl en aquarel. In zijn werkstukken komt vooral de gevoelsmens naar voren. Verf en kleur, lijn en vlak zijn uitdrukkingsvormen geworden waarmee hij emotie laat zien. Stilte en blijdschap, verdriet en twijfel, tevredenheid en onrust. Slegers werd bekend om zijn (tragische) clowns, mensen die zich verschuilen achter een vrolijk masker, maar dat absoluut niet zijn.

Brabantse landschap

Veel Helmonders hebben een werk van Slegers aan de muur hangen, een clown, landschap of stilleven. Inspiratie voor veel van zijn werken vindt Evert Slegers in onderwerpen dichtbij huis, met name het Brabantse landschap zoals de Peel en de omgeving van Helmond. Dat maakt zijn werken dan ook bijzonder aantrekkelijke voor veel kunstliefhebbers.

Nog steeds actief

Evert Slegers zit bepaald niet stil. Integendeel, hij is een harde werker. Elke ochtend is hij in het atelier achter zijn woning in Helmond-Oost te vinden waar hij al zestig jaar woont en werkt. Veel ramen, genoeg licht en ’s winters een warme kachel. Voor hem is het een heerlijke plek om te schilderen, vooral in de ochtend. Zomers is hij er al vaak om zes uur te vinden. Slegers is fulltime kunstenaar. Elke dag is hij aan het werk en elke dag wil hij nog wat beter worden. Hij wil zich blijven ontwikkelen, wat ook te zien is in zijn werken. In de loop der jaren heeft hij de landschappen, portretten en de clowns achter zich gelaten is hij zich steeds meer gaan toeleggen op meer abstracte werken.

Evert Slegers is vooral bekend als schilder van (vaak tragische) clowns

Evert Slegers is vooral bekend als schilder van (vaak tragische) clowns

Veel gevraagd

Evert Slegers is een veel gevraagd schilder in binnen- en buitenland. Hij exposeerde al in veel plaatsen waarbij vooral zijn exposities in Fontainebleuau (Frankrijk), Galerie Claude Hemery (Parijs), Israel Galerie Linka (Amsterdam), Museum Helmond, Galerie Quidido (Antwerpen), Art Galerie (Hasselt) en Klosters (Zwitserland) opvielen. Meerdere exposities vonden plaats in de regio: Kasteel Geldrop, Cacaofabriek Helmond.

Programma

Kunsthistoricus Ger Jacobs (33 jaar lang werkzaam aan het Jan van Brabant College) houdt een PowerPoint presentatie over Evert Slegers, die in zijn werk steeds op zoek is naar nieuwe beeldende uitdagingen. Uitdagingen die dikwijls gerelateerd zijn aan de maatschappij en de wereld om hem heen. Schrijver-redacteur-fotograaf Jan Willem van den Enden (met o.a. drie romans op zijn naam) laat een filmpje zien waarin Evert met zijn werk bezig is en koppelt dat werk aan enkele sonnetten. Moderator Wim Maasakkers gaat tenslotte in gesprek met Evert Slegers over zijn werk en carrière, vooral op zoek naar de verhalen erachter.

[Foto’s: Jan-Willem van den Enden]

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *