Explosie fietsdiefstallen op station Helmond, burgemeester wil actie

Burgemeester Elly Blanksma wil snel actie om de vele fietsdiefstallen en overlast op het station Helmond aan te pakken. Volgens de politie zijn er de afgelopen maanden 65 fietsen gestolen uit de fietsenstalling die beveiligd is met camera’s.

Daarmee is het aantal diefstallen enorm gestegen. De eerste zes maanden van het jaar verdwenen er nog ‘maar’ 19 fietsen uit de stalling. Volgens burgemeester Blanksma kan het zo niet langer en daarom wil ze snel actie: “De stalling bij het station valt onder de verantwoordelijkheid van de NS. Ik begrijp dat de live camerabeelden niet realtime uitgelezen worden. Dat moet veranderen. Realtime uitlezen is voor de pakkans van de dader essentieel. Hierover hebben we een gesprek met de NS.”

Beheerders zijn al lang verdwenen

Het zijn vooral e-bikes die worden gestolen. Vroeger waren er beheerders in de stalling maar die zijn verdwenen, bovendien kan een fiets maar één dag gratis geparkeerd worden. Daarom plaatsen veel mensen hun fiets nu buiten de stalling en dat zorgt voor veel parkeeroverlast in de buurt. Bedrijven en bewoners in appartementencomplex Parc Bruxelles, dat grenst aan de fietsenstalling, klaagden eerder al steen en been over de overlast.

Hoewel het beheer van de fietsenstalling valt onder de verantwoordelijkheid van de NS wil de burgemeester desnoods bijspringen voor hulp. “We gaan de NS vragen om de beelden wel realtime bij te houden. Mocht het niet mogelijk zijn, dan bied ik aan dat wij dit op ons nemen.”

Meekijken en inzet lokfietsen

Bij de camera’s in de stad gebeurt dat direct meekijken door de gemeente al wel. “De NS zou de beelden van de stationsstalling dan naar ons kunnen doorzetten. Daarnaast kijken we ook naar andere manieren om de pakkans te vergroten. Zoals de inzet van lokfietsen (‘lokfietsen’ zijn normale fietsen, uitgerust met een GPS-volgsysteem. De politie stalt deze fietsen op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen: red). Ook is er momenteel verhoogd toezicht van politie en boa’s.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie

redacteur/verslaggever Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *