De Stedenband Helmond – San Marcos bestaat veertig jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een tentoonstelling in het Speelhuis met als titel Verbinden-Verbinding. San Marcos is een stadje in het arme Midden-Amerikaanse land Nicaragua. Met hulp vanuit Helmond is onder andere een verzorgingstehuis voor ouderen in San Marcos gebouwd. Charles de Tije is oud-voorzitter en huidig voorzitter Ruud van Tour zetten er zich voor in tot op  de dag vandaag.

De focus ligt tegenwoordig vooral op Horizonte, het ouderentehuis dat onder de inspirerende leiding van Lies van Mierlo uit helmond is gebouwd in San Marcos. In 1999 werd de grond aangekocht door Lies, is er een stichting gevormd, in 2000 is de bouw gestart en in 2004 waren daar de eerste bewoners. Lies is op 71-jarige leeftijd in 2014 overleden, maar de herinnering aan haar is volop aanwezig.

Het tehuis is gesponsord door Helmond-San Marcos, met vele kleine donateurs, door acties op het Knippenbergcollege en met bijdragen van de gemeente Helmond, de Stichting Thomas de Villanova en de Rijksoverheid.

Expositie

De tentoonstelling in het Speelhuis vindt zijn oorsprong in die 40 jaar dat Helmond met San Marcos, in het land Nicaragua, verbonden is. Verbinding en verbinden is dan ook het grote thema in deze expositie.

De fotografe Maria Isabel Perez Garcia heeft de zwart-wit foto’s van de bewoners van Horizonte met veel expressie en gevoel gemaakt. Jan Balvers, de eigen fotograaf, heeft de verbinding tot uitdrukking gebracht door jonge mensen in kleur, erbij te positioneren.

Er zijn nog meer details die de verbinding tot uitdrukking brengen, de organisatie roept eenieder op om deze expositie, die zaterdagmiddag 16 juli om 14.30 uur geopend wordt, te gaan bekijken. De tentoonstelling is te bezoeken tot 5 september en van de buitenkant vrij te bewonderen.

De fototentoonstelling wordt vrijdag al in het bijzijn van genodigden officieel geopend.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.