Extra aandacht voor de pleegzorg in Helmond

Deze week is de landelijke Week van de Pleegzorg van start gegaan (van 28 oktober t/m 4 november). In deze week wordt er extra veel aandacht gegeven aan het tekort aan pleeggezinnen in Nederland. In Zuidoost-Brabant zijn ruim 450 pleeggezinnen. In Helmond zijn dat er momenteel 72.

Regiomanager Véronique Zeeman van Combinatie Jeugdzorg vertelt dat er in Helmond deze week extra activiteiten zijn rondom de Week van de Pleegzorg. Er wordt er een online ’op de koffie’ meeting met de wethouders georganiseerd. Pleegouders en wethouders praten met elkaar over pleegzorg en delen ervaringen. Wethouder Cathalijne Dortmans heeft ook een online koffiemoment met een pleeggezin gepland. In Helmond worden pleeggezinnen extra in het zonnetje gezet deze week. Ze mogen gratis zwemmen bij het Laco Sportcentrum of in het Feel Fit centrum en krijgen op vertoon van een voucher vijftig procent korting op KidsPlaza Helmond.

Steeds meer pleeggezinnen 

De vraag naar pleeggezinnen neemt steeds meer toe. Zeeman: “Het is natuurlijk voor een kind niet fijn dat hij of zij (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Daarom is het des te fijner dat steeds meer mensen openstaan voor het pleegouderschap. Zo hoeven er steeds minder kinderen naar een behandelgroep (24-uurszorg) en kunnen ze opgevangen worden door en opgroeien in een warm en liefdevol gezin.” Er zijn twee soorten pleeggezinnen; bestandspleeggezinnen en netwerkpleeggezinnen. In een bestandspleeggezin vangen pleegouders een kind op dat zij niet kennen. In een netwerkpleegezin vangen pleegouders een kind op van familie of een bekende. “Mensen worden pleegouders omdat ze iets willen betekenen in de maatschappij. Ze willen betekenis aan het leven van het kind geven”, legt Zeeman uit. Ze vervolgt: “Als pleeggezin sta je er niet alleen voor, je krijgt begeleiding van een pleegzorgprofessional van Combinatie Jeugdzorg. Het is belangrijk dat het kind ook contact houdt met zijn of haar ouders. Hulpverleners helpen graag met dit proces. Pleegzorg kun je niet vergelijken met adoptie. Bij adoptie word je wettelijk ouder van een kind, bij pleegzorg, zorg je (tijdelijk) voor een kind dat, als het mogelijk is, weer teruggaat naar zijn ouders.

Coronavirus en werving pleeggezinnen 

Het Coronavirus is voor iedereen lastig en ook pleeggezinnen lopen hier tegenaan. De maandelijkse informatieavonden voor pleegouders worden daarom nu online gehouden. “Zodra het kan organiseren we weer fysieke bijeenkomsten, zoals recent in de Cacaofabriek in Helmond. Ook onlinebijeenkomsten zullen we dan blijven geven om zoveel mogelijke potentiële pleegouders te bereiken. Want pleeggezinnen heb je nodig”, besluit Véronique Zeeman.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Fee Roelofsen

Fee Roelofsen Stagiaire redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *