Extra geld erbij: Helmond krijgt een nieuw Huis voor de Stad

Helmond krijgt dan toch echt een nieuw Huis voor de Stad. Dat besloot de gemeenteraad gisteren, 30 juni, tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces. Er komt ruim 500.000 euro boven op de al beschikbaar gestelde 36 miljoen om een energiezuinig klimaatplafond aan te brengen in het Huis voor de Stad.

In de gemeenteraad werd over twee versies gestemd. Versie 1 zonder klimaatplafond en versie 2 met klimaatplafond. Bij die eerste versie stemde alleen Helder Helmond en het CDA tegen. Bij de tweede versie stemde Bach Plus, CDA, Helmond Aktief, Helder Helmond en 50 Plus tegen. Dus werd het een Huis voor de Stad met een klimaatplafond. De 36 miljoen euro bevatten de kosten en het onderhoud van het gebouw voor de komende 40 jaar.

Historisch moment

Stef Stevens (D66) over het belangrijke besluit: “Wij moeten vanavond een historische beslissing nemen. Een beslissing die over onze dood heen gaat, althans voor de meerderheid van ons.” Stevens is een groot voorstander voor het klimaatplafond in het gebouw. “Helmond moet vooroplopen op dit gebied”, legde hij na de vergadering uit. “Dat we een groot deel van de investering terug gaan verdienen is leuk, ik denk persoonlijk zelfs de hele investering, maar duurzaamheid moet niet gezien worden als een luxe, het is de norm.”

Gebouw met 0 op de meter

Met het klimaatplafond moet het nieuwe Huis voor de Stad een gebouw worden met 0 op de meter oftewel een klimaatneutraal gebouw. In dit gebouw komt niet alleen de raadszaal, maar het wordt een samenvoeging van ‘t Cour, Stadswinkel, Boscotondo en het Stadskantoor. De extra investering wordt volgens de gemeenteraad terugverdiend met het klimaatneutraal maken van het gebouw. Doordat het gebouw zo energiezuinig is, zullen op het verbruik veel kosten bespaard worden (oplopend tot zo’n 4 ton) waarmee een deel van de extra investering al is terug verdiend.

Ook gaven meerdere raadsleden aan dat het aanbrengen van dat klimaatplafond de inwoners van Helmond naar het gebouw toe zal trekken. In andere gebouwen waar zo’n plafond is aangebracht blijkt het ziekteverzuim bovendien drastisch te zijn teruggelopen. Daarmee zou ook, als dat in Helmond hetzelfde effect geeft, ook nog een deel van de extra investering terug verdiend worden.

Akkefietje in de pauze

Vlak voor de stemming werd door Martijn Rieter van Helder Helmond een schorsing aangevraagd, voordat er gestemd kon gaan worden. In de pauze ontstond er rumoer in de gangen van de raadszaal. Volgens Rieter zou Tiny Kuypers van Lokaal Sterk schreeuwend naar Rieter toe zijn gekomen met de vraag waar hij dacht mee bezig te zijn en of hij ook maar een goede reden kon geven voor de schorsing. Volgens Kuypers zou Rieter hem hebben geduwd tijdens de woordenwisseling die plaatsvond buiten de raadszaal. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Beide raadsleden moesten zich na de vergadering melden bij de burgemeester om er over te praten.

Update:

In dit gesprek met de burgemeester zijn beide heren er netjes uitgekomen. Excuses zijn aangeboden en ook bleek van het duwen niks waar te zijn. Er was sprake van miscommunicatie tussen de raadsleden, maar dat is nu uit de wereld geholpen.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *