Extra impuls voor Brabantse bibliotheken

Brabantse bibliotheken krijgen in 2023 en 2024 extra subsidie van de provincie Noord-Brabant. Het gaat in totaal om een bedrag van 1,5 miljoen euro. Met de subsidie wil de provincie de slagkracht van bibliotheken verder vergroten.

Cubiss, de organisatie die in opdracht van de provincie de bibliotheken ondersteunt, zet de extra middelen in op enkele belangrijke thema’s. Dat zijn laaggeletterdheid, digitaal burgerschap, de bibliotheek als aantrekkelijke werkgever en het bereiken van meer bezoekers. “Bibliotheken dragen bij aan een levendig Brabant voor iedereen. Met deze extra impuls zetten wij onze ambitie kracht bij om sneller meer Brabanders verder op weg te helpen”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders.

Iedereen verdient een kans

De bibliotheken zijn blij met de extra impuls. Deniz Özkanlı, programmaleider voor Brabant bij Cubiss: “Het is onze droom dat iedereen volwaardig deel kan nemen aan onze maatschappij. Én de kans krijgt om zich persoonlijk te ontwikkelen. Samen met de 16 Brabantse bibliotheekorganisaties bedenken wij hiervoor effectieve oplossingen.”

Versnelling

Met de extra subsidie gaan de Brabantse bibliotheken samen met Cubiss versneld en intensiever werken aan de vier belangrijke thema’s. Zo richt men zich bij laaggeletterdheid op een gezinsaanpak en de ondersteuning van ouders. Uiteindelijk is het doel om het aantal van 200.000 laaggeletterden in Brabant terug te dringen. Een op de zes mensen heeft nu onvoldoende digitale vaardigheden. Het project ‘Digitaal burgerschap’ moet voorkomen dat die groep digibeten nog verder groeit.

Aantrekkelijker

Het vroegere imago van de bibliotheek als uitlener van boeken is al lang achterhaald. Daarom is er ook meer behoefte aan gekwalificeerd personeel. Om die mensen te vinden en te behouden helpt Cubiss de bibliotheken zich beter te presenteren als aantrekkelijke werkgevers die maatschappelijk zinvol werk bieden. Ondanks het dalende aantal bibliotheekleden, neemt het aantal gebruikers van de bibliotheek toe. De ambitie is om uiteindelijk de helft van de bevolking te bereiken met alle diensten en activiteiten die bibliotheken te bieden hebben.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *