Extra inzet op jeugdoverlast Brandevoort

Naar aanleiding van de overlast in de wijk Brandevoort tijdens de jaarwisseling zet de gemeente Helmond extra in op de aanpak van jeugdoverlast in de wijk, zo liet het college dinsdag weten in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente constateert dat de afgelopen jaren een duidelijk stijgende lijn te zien is in het aantal meldingen van jeugdoverlast. Hierin staat volgens de gemeente de wijk Brandevoort niet op zichzelf. “De wijk huisvest echter wel bijna twintig procent van onze Helmondse jongeren. Deze jongeren hebben vrienden, ook uit andere gemeenten. Door de centrale ligging van Brandevoort blijkt de wijk een aantrekkelijke omgeving voor jongeren om samen te komen”, aldus het college.

Pilot

Deze groepsvorming was begin 2023 voor de gemeente aanleiding om samen met de partners in de wijk een pilot te starten. Daarin zetten de partijen extra in op de aanpak van jeugdoverlast. Het doel van de pilot is om samen met de partners beter zicht te krijgen op de wijkproblematiek en te komen tot een gerichte aanpak op groepen en/of individuele jongeren. Periodiek komen de samenwerkende professionals bijeen: politie (wijkagent), Toezicht en Handhaving (jeugdboa’s en coördinator), afdeling Veiligheid & Naleving (coördinerende rol bij jeugdaanpak), Sociaal Domein – Team Trajectregie (trajectregisseur risicojongeren), jongerenwerkers (Pactum en LEVgroep) en de wijkadviseur (contact met wijkraad en overige partners in de
wijk).

Geen vaste groep

Om grip te krijgen op de jeugdoverlast in Brandevoort controleerden de politie en boa’s afgelopen jaar 95 jongeren. Op basis daarvan is een aantal jongeren in beeld gebracht dat regelmatig betrokken is bij overlastsituaties, de zogenaamde ‘kern’. De gemeente zegt dat deze overlastgevende jongeren geen vaste groep vormen, maar dat de groep steeds verschilt in omvang en samenstelling. “Kortom: er is geen sprake van een specifieke groep van overlastgevende jongeren. De groepen wisselen qua samenstelling en omvang per periode.”

Voorlopige resultaten pilot

Door de pilot is er nu bijvoorbeeld meer zicht op de locaties waar bewoners overlast ervaren. Daardoor kan de gemeente toezicht en handhaving gerichter inzetten. Ook zijn de jongeren en hun omgeving in beeld gebracht. “Zo hebben we zicht op de individuele jongeren die overlast plegen en/of zorg nodig hebben”, zegt de gemeente. Bij een aantal zorgwekkende signalen wordt de jongere besproken voor een aanpak in het stedelijke Jeugd Preventie Team (groepsgericht) en/of het Jeugd Preventie Team+ (gericht op individuele jongeren). “De gemeente en politie monitoren meldingen en incidenten actief op wijkniveau. Op basis daarvan kunnen we vroegtijdig interventies inzetten. En de betrokken partners kunnen dat preventief en repressief doen.” Na een overlastmelding bij de gemeente nemen jeugd- en wijkboa’s contact op met de melder om door te vragen wat er aan de hand is en wat inwoners ervaren.

Veel jongeren

Brandevoort is een wijk met relatief veel jongeren, zo stelt de gemeente. Ruim 4.000 jongeren onder de 25 jaar, waarvan ruim 30% tussen de 13 en 18 jaar (minderjarigen). “Voor hun ontwikkeling zijn onderlinge contacten en ontmoetingen  erg belangrijk. Een deel van de jongeren ontmoet elkaar op straat. Soms ontstaat hierdoor overlast bij bewoners. Deze overlast bestaat dan met name uit het achterlaten van zwerfvuil en geluidsoverlast, onder andere van scooters. Soms is er ook sprake van vernielingen of andere strafbare feiten. Daarnaast geeft de aanwezigheid van groepen jongeren sommige bewoners een onprettig gevoel. Vanuit het jongerenwerk wordt geïnvesteerd in de jongeren van Brandevoort. Zij hebben contact met hen en betrekken hen bij activiteiten. Dat lukt echter niet bij alle jongeren”, aldus de gemeente.

Faciliteiten geen oplossing

De gemeente werkt nauw samen met de wijkraad in Brandevoort bij de aanpak van overlast. Zo zorgde de wijkraad voor faciliteiten voor de jongeren. In 2022 investeerde de gemeente in twee hangplekken. In 2023 zijn ook fitnesstoestellen geplaatst en een calisthenics parkje (trainen met eigen lichaamsgewicht). “Maar dit soort plekken biedt niet altijd een oplossing”, zegt de gemeente. “Met koud en nat weer komen jongeren vooral samen op andere, droge plekken. Zoals het station, parkeergarages of in tunnels en onder overkappingen. Dit leidt regelmatig tot overlast voor de omwonenden. Een deel van de jongeren is goed aanspreekbaar op hun gedrag, maar voor een aantal jongeren geldt dat niet.”

Rol ouders vergroot

Dit jaar zet de gemeente de geïntensiveerde aanpak op jeugdoverlast in Brandevoort onverkort door: “We versterken onze aanpak door de rol van ouders te vergroten. De overlastgevende jongeren en hun ouders ontvangen een brief over het gesignaleerde gedrag met een waarschuwing voor de gevolgen. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een persoonlijk gesprek, waar nodig met de burgemeester. Dit haalt de jongeren uit de anonimiteit en stelt ook de ouders verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun kinderen.”

Meer controle en samenwerking

Ook intensiveert de gemeente dit jaar de gezamenlijke controlemomenten in de wijk door politie en handhaving. “Zo willen we de zichtbaarheid van handhaving in de wijk vergroten. En vooral zicht houden op de individuele jongeren, aangezien de groepen overlastgevende jongeren sterk wisselen van samenstelling en omvang.”

Ook zoekt de gemeente meer samenwerking, zowel bestuurlijk als ambtelijk, met de omliggende gemeenten om de aanzuigende werking van jongeren vanuit deze gemeenten te bespreken en aan te pakken. Op bestuurlijk niveau vond er inmiddels een gesprek plaats met de burgemeester van Geldrop-Mierlo. “Wij willen dat iedere jongere in Helmond gezond en veilig kan opgroeien. Met ruimte om de eigen talenten te ontwikkelen. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Soms escaleert het gedrag van een jongere en is interventie noodzakelijk. De samenwerking met alle partners en bewoners in de wijk is daarbij belangrijk. Samen kunnen we zorgen voor de juiste inzet en aanpak. Want elke jongere heeft recht op een goede toekomst in onze stad.”

Lees ook: ‘Wijkraad Brandevoort roept op overlast te melden
Lees ook: ‘VVD Helmond: Vuurwerkoverlast in Brandevoort

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *