Faillissement dreigt voor Stichting VC Polaris

Diverse sportverenigingen in Helmond kampen momenteel met flinke financiële problemen. Dat geldt in het bijzonder voor volleybalvereniging VC Polaris. Een faillissement voor de stichting, die de sporthal beheert, lijkt onafwendbaar. De Helmondse CDA-fractie uitte haar zorgen aan het College van B en W.

Door de maatregelen tijdens de coronaperiode zagen veel sportverenigingen in Helmond hun ledenaantallen flink krimpen. Bovendien lijden de clubs onder de explosief gestegen kosten door de oorlog in Oekraïne. Sommige verenigingen zagen hun ledenaantallen in de afgelopen maanden weer stijgen. Maar tegelijk zijn er nog altijd grote zorgen over de oplopende energiekosten. Voor sommige clubs namen die kosten met een factor 4 of 5 toe.

Zorgen voor Stichting VC Polaris

De kostenstijging raakt ook VC Polaris. Zo stegen de kosten voor energie het afgelopen jaar van 16.000 naar 45.000 euro. Dat probleem is nog niet opgelost. “Voor de stichting dreigt een faillissement, niet voor de vereniging, laat dat duidelijk zijn”, aldus secretaris Sjoerd Heij. “Er zijn meer mensen komen volleyballen bij onze gezellige club, waardoor wij als vereniging de stichting kunnen steunen in de kosten. Helaas niet alle kosten. Daarnaast heeft de gemeente Helmond al steun toegezegd en gegeven, om zo een faillissement te voorkomen.”

Ook zorgen voor basisschool

Deze zorgen raken ook de Openbare Basisschool ’t Hout, die tot nu toe gebruik maakt van deze sporthal. Als een oplossing uitblijft, ziet VC Polaris geen mogelijkheid meer om de basisschool te ontvangen. Daarnaast vreest VC Polaris bij uitblijven van een oplossing na dit seizoen de lichten letterlijk definitief uit te moeten doen. De stichting is bijna door haar reserves heen, waardoor een faillissement onafwendbaar lijkt.

Zorgwekkende cijfers WNL

Omroep WNL meldde onlangs dat bijna de helft van de sportclubs in Nederland in acute problemen verkeert door de kostenstijging en de nog altijd torenhoge inflatie. Het verhogen van de contributie helpt maar voor een klein deel. Bovendien kunnen veel huishoudens dat geld niet opbrengen. Uit Nibudonderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van de huishoudens financiële problemen ervaart. Een verhoging van de contributie zou alleen maar leiden tot een verdere afname van ledenaantallen, met name bij financieel kwetsbare gezinnen. En ook dat aantal neemt alleen maar toe.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.