FairTrade markt geeft goede doelen een platform

De FairTrade & Global Goals markt van zondag 29 oktober in het centrum van Helmond was dit jaar groter dan ooit. Een markt waar bezoekers konden kennismaken met de vele culturen in de wereld. Ook onze wijkreporter Hans Choufoer bezocht vol enthousiasme de aanwezige organisaties.

Elke laatste zondag van oktober

Eén keer per jaar wordt in Helmond op de laatste zondag van oktober de FairTrade & Global Goals markt georganiseerd. Een ontmoetingsplaats voor kleine goede doelen en organisaties, maar ook voor particuliere initiatieven, ondernemers en belangstellenden die bijdragen aan een betere wereld. Sinds 2021 werkt de organisatie met de Blues Route en de platenmarkt van Robbie’s Records voor de muzikale aanvulling. De markt valt samen met de start van de Fairtrade Nederland Week.

De markt was dit jaar groter dan ooit. Zo was Mansouri Gym aanwezig. Zij geven onder andere weerbaarheidstraining aan jongeren. Daarnaast coachen en begeleiden ze jongeren op verschillende leefgebieden. Bij Dierenambulance Helmond kon je een kijkje nemen in de dierenambulance. En Terre des Hommes vertelde over hun strijd tegen uitbuiting van kinderen. Oud-jongerenburgemeester Noël Silalahi was aanwezig met Stichting Ain ni Ain Helmond die zich inzet voor culturele binding en saamhorigheid onder en met de Molukse samenleving.

Duurzaam Helmond

Veel stichtingen die aanwezig waren, houden zich bezig met allerlei projecten in ontwikkelingslanden. Op deze markt werden ook andere organisaties belicht, organisaties die zich bezighouden met allerlei activiteiten in en voor Helmond. Zoals de vele initiatieven rondom duurzaamheid. Energiehuis Slim Wonen gaf bijvoorbeeld informatie over hoe je je huis kunt verduurzamen en slimmer om kunt gaan met energie in huis.

Ook de afvalcoaches Monique en Yvette van Blink. Zij willen mensen kennis laten maken met betere afvalscheiding door de Griptassen. Ze helpen mensen bij afval scheiden, geven tips en adviezen over de verschillende soorten afval en hoe je je afval het beste kunt aanbieden. Het uiteindelijke doel? Geen restafval! Bij Grip, de mobiele milieustraat voor particulieren, kun je kapotte of afgedankte spullen kwijt. Eén van de voorwaarden is wel dat wat je inlevert niet groter is dan wat er in één grote boodschappentas past. De Grip rijdt volgens een rondreisschema door Helmond. Dit schema is te vinden op de afvalapp met deze link!

Onze oude vertrouwde Helmondse voorleesbus Blikkie was gelukkig ook aanwezig. Na een lange reparatieperiode rijdt Blikkie weer vrolijk rond. Ook vandaag konden kinderen weer luisteren naar de verhalen die in de bus werden voorgelezen. Bezoekers konden zich ook overal tegoed doen aan de lekkernijen die bij diverse kramen te koop waren. Evenals ik!

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *