Op zaterdag 16 oktober, heeft de feestelijke onthulling plaats gevonden van een bronzen borstbeeld van Lucas Gassel. Dit bronzen borstbeeld beeld is gemaakt door beeldhouwster Trudie Broos. Het beeld herinnert de inwoners, maar ook de mensen die Helmond komen bezoeken, aan onze Helmondse landschapsschilder.

Met de plaatsing van dit beeld is Lucas Gassel ook op een voetstuk, letterlijk en figuurlijk, geplaatst op een mooie plek in het mooie Burgemeester Geukerspark.

Lucas komt ook nog binnen

Het programma dat moest leiden tot de onthulling, startte in de Bibliotheek met een verwelkoming van al de gasten.  Hierna kwamen Lucas Gassel en zijn vriend, vanuit de eeuwigheid even weer binnen stappen, begeleid door 2 jonge Lucassen. Zij spraken de aanwezige gasten toe en er werden ook lovende woorden gesproken over het initiatief dat door de stichting Genootschap Lucas Gassel, werd ontplooid.

De sprekers van de middag

Burgemeester Elly Blanksma sprak hierna namens de gemeente Helmond. Zij vertelde dat het college van B. en W. van Helmond, het borstbeeld deze week heeft aanvaard en dat het is opgenomen in de kunstcollectie van de stad Helmond. Hierna kwam  Betty van der Walle aan het woord namens de stichting Lucas Gassel. Tenslotte zette Ger Jacobs, namens stichting Genootschap Lucas Gassel,  het een en ander uiteen over de totstandkoming van dit bijzondere beeld. Hij zette de beeldhouwster Trudie Broos ook nog in de bloemen.

Herinnering levend houden

Het huidige bestuur van de stichting Genootschap Lucas Gassel bestaat uit ,Ger Jacobs, Wim Raaijmakers, Bert Loerakker, Maartje Vos-Swinkels en Leo de Bruyn. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend en actueel te houden in Helmond, maar ook erbuiten. Op de website www.lucasgassel.nl is hierover meer informatie te vinden.

De Onthulling van het beeld

Na al die mooi toespraken, gingen de bezoekers in een wandeling naar het Burgemeester Geukerspark om het bronzen borstbeeld beeld te onthullen en het aan iedereen te laten zien. Er werden de nodige complimenten uitgesproken naar Trudie Broos over de schoonheid van deze nieuwe aanwinst in het Burgemeester Geukerspark. Het borstbeeld van Lucas Gassel, staat nu ook mooi aan de rand van het Burgemeester Geukerspark, samen met de andere 2 beroemde Helmondse componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. Deze beide borstbeelden werden ook gemaakt door Trudie Broos in 2006.

 © Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  een mooie plaats in Burgemeester Geukerspark

  ook een mooi beeld. van onze stad genoot, Lucas Gassel

  Henk bedankt voor de foto’s

 2. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Hartelijk dank voor deze impressie (duidelijke tekst en mooie foto’s). Ik vind het een mooi beeld op een passende plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *