Vanmiddag was de feestelijke opening van carnaval 2023 in Helmond. Rond de klok van één uur kwam er al aardig wat bedrijvigheid op het Mizunallen-plein. De eerste carnavals verenigingen dienden zich aan en ook de Helmonders die de opening wilden meemaken hadden zich op tijd gemeld. Ze waren in allerlei uitingen en kledij hier aanwezig om er samen iets moois van te maken.

Sleuteloverdracht

De Keiebijters hadden het weer goed voor elkaar op alle fronten. De veiligheid was goed in acht genomen en wegen waren afgesloten daar waar dit noodzakelijk was.  Dus de organisatie stond niets in de weg om het Helmondse carnaval weer een goede boost te geven.
De stads sleutel moest vanmiddag worden overhandigd aan Prins Briek L . Dit ging niet zomaar daar het bestuur van de Keiebijters eerst nog een drietal opdrachten uit te voeren had, voordat burgemeester Elly Blanksma sleutel van de stad bij Prins Briek L zou omhangen. Het waren zeer ludieke opdrachten en die werden allemaal tot tevredenheid van de burgemeester uitgevoerd.

Om half twee was het dan zover en zo werd de officiële overdracht van de stadssleutel op het Mizunallen-plein een feit.
Burgemeester Elly toonde eerst nog eens even de hele grote sleutel van de stad en vervolgens kreeg Prins Briek L hem om zijn nek gehangen. Ook de overige aanwezige carnavalsverenigingen hebben hun replica van de stadssleutel in ontvangst mogen nemen.

Volle bak bij het Mizunallen-plein

Om twee uur startte het openingsfestijn en werd het muziekfestijn in gang gezet met optredens van diverse zangers en muziekgezelschappen. Er was ook een  speciaal “Sleutellied “’ geschreven dat hier werd gezongen en het ook  “sleutelbier” werd aangeslagen. Dit alles was het signaal dat het openingsfestijn in al zijn hevigheid kon losbarsten. Hierbij lieten de dansmarietjes van de aanwezige carnavalsverenigingen zich niet onbetuigd en zetten ze letterlijk hun beste beentje voor.

De Kei

De Kei werd om elf minuten over vier ook weer uit zijn slaapplaats getild. Deze mag nu voor vier dagen triomfantelijk zijn plaats op het Mizunallenplein innemen. Carnaval in Helmond is van start gegaan en we mogen hopen dat we er vier hele mooie en gezellige dagen van gaan maken en carnaval 2023 straks na die vier dagen, weer helemaal zonder kleerscheuren mogen afsluiten.

ALAAAAAAAAAF.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Wederom dank voor deze uitvoerige, fantastische en overzichtelijke fotorapportage,
    Ook in het vieren van carnaval kan Helmond groots zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *